Overgewicht

diabetes

 Oorzaak van overgewicht

Overgewicht ontstaat als het lichaam meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is voor de maximale energiebehoefte. Dit kan worden veroorzaakt door verkeerde eetgewoontes,  chronische stress, veel alcoholgebruik, onvoldoende beweging of ziektes.

De twee kenmerken van overgewicht zijn een te grote vetvoorraad én een te hoog lichaamsgewicht in verhouding tot de lichaamslengte.
De combinatie van deze twee kenmerken is belangrijk. Het is namelijk ook mogelijk om een te hoog lichaamsgewicht te hebben, zonder dat er sprake is van een te grote vetvoorraad. Denk bijvoorbeeld aan sporters. Zij hebben over het algemeen een grote hoeveelheid spierweefsel. En spierweefsel weegt meer dan vetweefsel.

• Een methode om overgewicht vast te stellen is BMI (Body-Mass Index). De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht.
• Met behulp van een vetmeter kan de verhouding vet- en spierweefsel in het lichaam gemeten worden.
• De tailletest zegt iets over de plaats waar de extra kilo’s in je lichaam opgeslagen zijn.

BMI 18-25 Gezond    >25 Overgewicht

Mensen met overgewicht hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van diverse ziekten zoals hart- en vaatziekten, type II diabetes mellitus ouderdomssuikerziekte), vruchtbaarheidsstoornissen, een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, gewrichtsproblemen en zelfs bepaalde vormen van kanker.Gebleken is dat vermindering van overgewicht het risico op ziekten vermindert; het cholesterolgehalte daalt en ook de bloeddruk wordt lager. Daarmee wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Reden genoeg dus om vanaf nu leefstijl te veranderen.

Een afname in gewicht van 10% leidt al tot een aanmerkelijke risicoverlaging van ziekte. Bovendien zorgt dit ook voor een frisser uiterlijk en geeft het je meer zelfvertrouwen.

Voor meer informatie neem contact met ons op