Voor warme dagen
Russische koude soep (Okroshka)
Bereidingstijd:
30-60 minuten
Ingrediënten voor 2 personen:
1/2 liter kefir of volle yoghurt (kan met gekookt koud water gemengd worden)
4 radijsjes
2 st van lente-uitjes
2 eieren, gekookt
2 (gekookte) aardappels
1 eetl dille
1 theel. mosterd
1/2 komkommer
zout en eventueel een scheutje van azijn naar smaak
vlees/ham naar behoefte
Voorbereiding:
Kook aardappels en eieren
Bereidingswijze:
Snijdt alle groenten in kleine blokjes, aardappels zonder de schil
Hak de dille fijn (gebruik eventueel diepvriesdille).
Prak de gepelde eieren.
Roer al deze ingredienten
Kefir met water kunt je apart maken (en eventueel in de koolkast bewaren – 1 dag)
Serveertips
Roer al deze ingredienten door in de kefir en breng deze koude soep op smaak met een beetje mosterd, mayonnaise en/of een scheutje azijn. In plaats van azijn kunt je kombucha (gefermenteerde thee) gebruiken voor een pittige zure smaak en voor je gezonde darmbacterien.
Prijatnovo appetita! Eet smakelijk!
Gezondheidstips:
Een koude aardappel bevat zogenaamd ‘resistent zetmeel’. Deze koolhydraten worden niet goed verteerd door ons lichaam maar wel door de bacterien in de dikke darm. Daardoor worden ze niet als glucose opgenomen in onze bloedbaan maar komen ze min of meer onverteerd aan in onze darmen, een ideale voeding voor gezonde darmbacterien, een pre-bioticum.
Kook een aardappel nooit met zout in het water. Het zout onttrekt het kalium aan de aadrappel. Mensen met overgewicht, verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes moeten liever warme aardappelen laten staan. Ze kunnen met mate koude aardappelen eten. Een aardappel die gecombineerd is met een ei is een van de beste eiwitcombinaties om te eten.
1 reactie op “Koude soep met eieren”
Lieve Elena,
Geweldig, wat een indrukwekkende site heb je en wat ben je waardevol bezig!
Hartelijke groet,
Lide( van het kenniscentrum)