Jeuk over heel het lichaam

Jeuk over heel het lichaam

Jeuk over het hele lichaam zonder uitslag | Natuurlijke behandelingen darmflora & emoties

 

Het menselijk lichaam werkt als een goede machine, maar dit complexe systeem kan uit balans raken, wat leidt tot verschillende problemen zoals jeuk over het hele lichaam.

Deze jeuk over hele lichaam, vooral ’s avonds, wordt vaak over het hoofd gezien. Het kan echter een dramatische invloed hebben op de slaapkwaliteit en de algehele levenskwaliteit. De correlatie van het lichaam met natuurlijke behandelingen en de darmflora kan een oplossing bieden voor dit verbijsterende probleem.

 

Opkomend onderzoek suggereert dat een disbalans in de darmmicrobiota, bekend als dysbiose, zich kan manifesteren in een grote verscheidenheid aan aandoeningen, van metabolische tot inflammatoire aandoeningen, evenals huidaandoeningen. Een verkeerde of onevenwichtige microbiota kan inflammatoire responsen.

 

Mogelijke oorzaken van nachtelijke jeuk over hele lichaam

 • Nachtelijke jeuk kan worden veroorzaakt door verschillende fysiologische veranderingen die in de loop van de avond plaatsvinden. Naarmate de lichaamstemperatuur en het zweten toenemen, kan de huid geïrriteerd raken en jeuk veroorzaken.
 • Verschillende gezondheidsaandoeningen kunnen ook leiden tot nachtelijke jeuk. Bekende boosdoeners zijn dermatologische aandoeningen zoals eczeem, psoriasis en netelroos.
 • Andere systemische ziekten zoals chronische nieraandoeningen, leveraandoeningen, schildklierproblemen of zelfs sommige vormen van kanker kunnen ook avondlijke jeukaanval veroorzaken.
 • Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen onze darmen en een jeukende huid. De menselijke darmflora is de complex samenlevende bacteriën, schimmels en virussen die in onze darmen leven – heeft steeds meer aandacht gekregen vanwege zijn belangrijke rol in het behoud van de algehele gezondheid.
jeuk over heel het lichaam

Een holistische perspectief op jeuk over heel het lichaam 

Als jeuk echter hardnekkig wordt of gepaard gaat met systemische symptomen, kan het wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Met name de lever en de nieren, die van vitaal belang zijn voor het ontgiften, kunnen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de mate en frequentie van jeuk in het menselijk lichaam.

 

Vanuit een holistisch perspectief zijn huidproblemen vaak geen geïsoleerde problemen, maar zijn ze eerder verbonden met de gezondheid en het functioneren van verschillende andere organen in het lichaam, zoals de lever, galblaas, nieren en longen.

Lever

De lever is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het ontgiften van het lichaam door schadelijke stoffen te filteren. Als de lever niet optimaal functioneert, kunnen gifstoffen zich ophopen en in het lichaam tot uiting komen in huidproblemen zoals acne of eczeem.

Galblaas

Ook de galblaas, die helpt bij de spijsvertering door gal af te geven, kan de gezondheid van de huid beïnvloeden. Als de galblaas niet efficiënt gal vrijgeeft, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen die zich kunnen uiten op de huid.

Nieren

De nieren zijn, net als de lever, van vitaal belang voor het verwijderen van afvalstoffen uit de bloedbaan. Als de nieren deze afvalstoffen niet effectief uitfilteren, kan dit leiden tot een opeenhoping van gifstoffen die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van de huid.

Longen

De longen zijn direct verantwoordelijk voor de zuurstoftoevoer naar het bloed. Een slechte longfunctie kan resulteren in onvoldoende zuurstoftoevoer, wat leidt tot verminderde vitaliteit en gezondheid van alle lichaamscellen, inclusief die van de huid.

Daarom wordt bij een holistische benadering van het oplossen van huidproblemen vaak gekeken naar de algehele gezondheid en het welzijn van het individu, met name naar het functioneren van deze belangrijke organen.

Een verband tussen emoties en jeuk

Het verband tussen emoties, trauma’s en huidproblemen wordt vaak psychodermatologie of psycho-cutane geneeskunde genoemd. Het gaat om de interactie tussen geest en huid.

Stress en emotionele trauma’s kunnen zich manifesteren als huidproblemen door de intieme verbinding tussen de geest en de huid. Het is gebaseerd op het idee dat de huid, het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het immuunsysteem nauw met elkaar verbonden zijn. Opflakkeringen van huidaandoeningen komen vaak overeen met periodes van grote stress of emotionele onrust.

Oude emoties en trauma’s

Oude emoties en eerdere trauma’s kunnen inderdaad huidproblemen uitlokken, voornamelijk door het mechanisme van fysiologische stress. Stress verhoogt de productie van bepaalde hormonen zoals cortisol, die ons immuunsysteem en de regeneratie van de huid kunnen beïnvloeden. Dit fysiologische proces kan bestaande huidproblemen verergeren en mogelijk bijdragen aan het ontstaan van nieuwe huidproblemen.

Trauma in het vroege leven wordt in verband gebracht met een groter risico op verschillende huidziekten op volwassen leeftijd. Langdurige stress, emotionele verwaarlozing of lichamelijk misbruik kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor ontstekingen en de beschermende functie van de huid beschadigen.

S avonds jeuk over hele lichaam

Oorzaak en behandeling van de jeuk | Mentale gezondheid

De behandeling van jeuk ’s avonds is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hoewel vrij verkrijgbare antihistaminica milde symptomen kunnen verlichten, is in gevallen waar een specifieke huidaandoening of systemische ziekte de oorzaak is, een gerichte behandeling nodig. Daarom is het raadzaam om professioneel advies in te winnen als je last hebt van aanhoudende nachtelijke of overdag jeuk.

Darmflora en lekkende darmen

Uit mijn ervaring weet ik dat meeste mensen met huidklachten hebben verkeerde darmflora of lekkende darmen. Wil je op de lange termijn gezonde darmflora hebben en gezonde huid dan raad ik je aan om jouw darmen op natuurlijke wijze te behandelen en je darmflora te herstellen.

Ontlastingonderzoek

Ik adviseer ontlastingsonderzoeken te laten doen. Wat verbasend is dat meeste mensen die problematieke huid hebben hebben overgroei van pathogenen (bacterien, schimmels, virussen of parasieten).

Bovendien zou ik psychotherapie, ontspanningsoefeningen, meditaties en orthomoleculaire geneeskunde adviseren om emotionele en psychologische factoren te beheersen en de huidcondities te verbeteren. 

Als holistisch therapeut kijk ik naar het hele mens i.p.v. symptomen van de aandoeningen.

Ik ben een van de weinige holistisch therapeuten die gelijktijdig werkt met lichamelijke en emotionele klachten.

 

Invloed van snelle koolhydraten en suikers op darmflora en jeuk

Een hoge inname van bewerkte koolhydraten en suikers verandert op dynamische wijze de samenstelling van je microbiota, wat leidt tot een toestand die dysbiose wordt genoemd – een onbalans of ongezonde veranderingen in de microbiële gemeenschap. Dysbiose wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsaandoeningen, waaronder huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en zelfs nachtelijke jeuk.

Onderzoek wijst uit dat een overmaat aan suikers en koolhydraten kan leiden tot een proliferatie van specifieke schadelijke bacteriën en gisten in onze darmen. Candida, een gistsoort, kan bijvoorbeeld gaan woekeren als reactie op een hoge suikerconsumptie, wat leidt tot een ontstekingsreactie die de huid aantast en jeuk veroorzaakt.

s avonds jeuk over hele lichaam

 • Hoe kan ik gelukkig worden
 • S avonds jeuk over hele lichaam
 • jeuk over heel het lichaam 
 • oorzaak jeuk over hele lichaam
 • jeuk over het hele lichaam zonder uitslag
 • jeuk over heel mijn lichaam 

Reacties

1 reactie op “Jeuk over heel het lichaam”

 1. Pingback: Hoe kan je gelukkig worden - Natural Medicine Practice Elena

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

een klanten dag
Uncategorized
Elena Karnaukhova

Een klanten dag

Met plezier wil ik een klantendag organiseren voor mijn lieve klanten en vrienden. Al een tijdje wilde ik dit organiseren maar ik wist niet in

Read More »