Speeksel onderzoek

schildklier test
Speeksel onderzoek

De hormoondiagnostiek van speeksel biedt talrijke voordelen ten opzichte van de bepaling in bloed:

  • Het afnemen van speeksel is niet-invasief, pijnloos en kan op elk gewenst moment en op elke locatie plaatsvinden.
  • De hormoonbepaling in speeksel is met name zinvol, omdat alleen het vrije, biologisch actieve deel van de hormonen wordt vastgesteld.

Hormonen en hormoonprofielen in speeksel kunnen worden bepaald:

Adrenale stressindex (cortisol-dagprofiel, DHEA).

Bij deze test wordt onderzocht of de volgende symptomen veroorzaakt worden door een verminderde conditie van de bijnieren: vermoeidheid, uitputting, minder weerstand, sterke stemmingswisselingen, huidproblemen, osteoporose, versnelde verouderingsprocessen: achteruitgang van de verstandelijke functies (waaronder het geheugen en het concentratievermogen), het reactievermogen en de algehele lichamelijke conditie.

  • Cortisol (stress & onstekingsremmend hormoon) . Wanneer het lichaam onderhevig is aan stress, is de cortisol productie verhoogd. Veranderingen in de gangbare cortisolspiegels geven hiermee de reactie van het lichaam op stress aan.
  • DHEA. Die wordt net zo als cortisol in de bijnierschors aangemaakt. Veranderingen in de DHEA-spiegels geven de mate van adaptatie aan stress aan.

Sex hormonen

  • Vrouwelijke hormonen (oestradiol, progesteron, testosteron, DHEA)

Met deze test kunnen duizeligheid, slapte, krachtsverlies, vermoeidheid, prikkelbare darmsyndroom, vruchtbaarheidsproblemen, PMS-klachten en overgangsproblemen bij de vrouw duidelijker worden.

  • Mannelijke hormonen (testosteron, DHEA, oestradiol)

Met deze test kunnen chronische en/of onverklaarbare pijn, vruchtbaarheids- en libidoproblemen, vermoeidheids- en concentratieproblemen en krachtverlies bij de man verklaard worden. Daartoe worden de hormonen oestradiol, testosteron en DHEA gemeten in speeksel.

Heeft u vragen over de onderzoeken? Neem contact met mij op

dietiste Maastricht