Zijn koolhydraten ongezond?

wat zijn koolhydraten?
wat zijn koolhydraten

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn de suikers, zetmelen en vezels die worden aangetroffen in fruit, granen, groenten en melkproducten. Hoewel wordt vaak belasterd in trendy diëten dat koolhydraten zijn niet gezond, echter koolhydraten zijn een van de basisvoedselgroepen die belangrijk zijn voor ons gezond dieet.

De glycemische index en glycemische lading

Dit gaat om de snelheid dat we verschillende koolhydraten kunnen metaboliseren. Het begint allemaal met de glycemische index en glycemische ladingen van verschillende voedingsmiddelen.

De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten worden omgezet in suiker als u eet.

De glycemische lading is een andere maat voor hoe koolhydraten worden verteerd.

Glycemische index en glycemische lading werken samen om te beschrijven hoe uw lichaam koolhydraten verteert en een schatting geven van hoe uw lichaam met koolhydraten omgaat. Een voedingsmiddel met zowel een hoge glycemische index als een hoge glycemische lading kan uw bloedsuikerspegel verhogen dan uw lichaam aan kan. Waardoor hormonen en metabolisme verstoord raken en het lichaamsvet stijgt.

Snelle vs langzame koolhydraten

Er bestaan eenvoudige of snelle koolhydraten en complexe of langzame koolhydraten. Het verschil tussen de twee vormen is de chemische structuur en hoe snel de suiker wordt geabsorbeerd en verteerd. Over het algemeen worden eenvoudige koolhydraten sneller en gemakkelijker verteerd en opgenomen dan complexe koolhydraten.

Snelle koolhydraten

  • Suiker
  • Brood
  • Ontbijtgranen
  • Fruit (helaas, gezond maar bevat veel suikers, max 2 st per dag)
  • Sommige zetmeelrijke groenten

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index omvatten verwerkte koolhydraten zoals brood, ontbijtgranen, suikers, fruit en sommige zetmeelrijke groenten. Deze voedingsmiddelen worden beschouwd als snelle koolhydraten. De koolhydraatmoleculen in deze voedingsmiddelen zijn kleiner, vooral in het geval van suiker, en worden snel afgebroken tot suikers in je darmen. Indien regelmatig gegeten, kunnen snelle koolhydraten uw bloedsuikerspiegel verhoogd houden, waardoor gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes type 2, obesitas, metabool syndroom en cardiovasculaire aandoeningen worden veroorzaakt.

Langzame koolhydraten (gezonde koolhydraten)

  • Broccoli
  • Allen koolsoorten
  • Asperge
  • Avocado

Kun je geloven dat een paar decennia geleden, vetvrij voedsel de woede was? Ik herinner me nog dat popcorn en pretzels “gezond” waren omdat die vetvrij waren. 

Tegenwoordig eten mensen veel meer koolhydraten dan vetten. Echter kan het menselijk lichaam bestaan ​​zonder koolhydraten.

Suiker en verwerkte koolhydraten kunnen ons gewicht en onze gezondheid ruïneren!

Veel producten zoals groene groenten, zeevruchten of eieren hebben geen koolhydraten.

Koolhydraten en obesitas

Laten we eens kijken naar de relatie tussen de inname van koolhydraten en de recente obesitas crisis.

Vanaf 1971 tot het jaar 2000 is de inname van koolhydraten voor zowel mannen als vrouwen toegenomen. Vanaf het midden van de jaren tachtig begon obesitas te groeien met ongekende snelheden.

Velen zeiden dat deze correlatie duidelijk bewijs was dat koolhydraten de schuld zijn.

Als de koolhydraten de enige oorzaak van gewichtstoename waren, dan zouden we ook moeten zien dat mensen met een koolhydraatbeperkt diëten meer gewicht verliezen dan die met een hoog of matig koolhydraat diet.

Studies

Een cruciale studie, gepubliceerd in 2009, beantwoordde deze vraag.

Uit een internationale studie in 18 landen in 2017 bleek dat een dieet met veel koolhydraten het risico op hart- en vaatziekten en mortaliteit verhoogt.

Eerst en vooral is de PURE-studie een prospectieve studie (zo veel zelfs dat het goed is in die tijd). Dit betekent dat de voorwaarden van de studie van tevoren zijn vastgelegd en dat ze de resultaten in de loop van de jaren hebben bekeken.

Het omvatte ook een groot aantal mensen, verspreid over 18 verschillende landen. Ze keken naar de verhouding koolhydraten en vetten in diëten over de hele wereld, en ook naar de soorten vetten (zoals verzadigd, meervoudig onverzadigd, enkelvoudig onverzadigd).

Conclusie

Uiteindelijk evalueerden ze hoe deze dingen beïnvloedden: Totale mortaliteit, en Cardiovasculaire mortaliteit

Er waren conclusies die aantoonden dat de hoogste koolhydraatgroepen in de studie eenvoudig hogere sterftecijfers hadden. Ze zagen ook dat de laagste vetgroepen ook de hoogste sterftecijfers hadden. Ze zagen ook dat de groep met het laagste verzadigde vet het grootste risico op hart- en vaatziekten had. 

Voor een professioneel advies neem contact met ons op.

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

Jezelf weer terug vinden
Uncategorized
Elena Karnaukhova

Jezelf weer terug vinden

Jezelf terug vinden na een moeilijke periode in het leven is een proces dat enige tijd in beslag kan nemen.

Het is niet iets dat je van de ene op de andere dag kunt doen, maar eerder iets dat geduld, toewijding en veerkracht vereist.

Read More »
wat is een nieuwetijdskind
Nieuws
Elena Karnaukhova

Wat is een nieuwetijdskind

wat is een nieuwetijdskind
Er wordt gezegd dat nieuwetijdskind met oude ziel een aangeboren vermogen hebben om hogere rijken van bewustzijn aan te boren en de grotere spirituele waarheden en mysteries van het leven te begrijpen.

Read More »