reumatoïde artritis en voeding

Reumatoide artritis en voeding

Artritis is een gewrichtsziekte die zwelling en pijn veroorzaakt bij de gewrichten. Artritis ofwel geclassificeerd als osteoartritis of reumatoïde artritis (RA).

 •  
reumatoide artritis behandeling

Reumatoïde artritis behandeling. Natuurlijk

 

I. Reumatoïde artritis symptomen en behandeling

Dit type van artritis treedt meestal op in het vaakst gebruikt gewrichten zoals knieën, heupen, rug en handen. Reumatoïde artritis (RA) wordt veroorzaakt door een auto-immuun disfunctie waar de witte bloedcellen vernietigen kraakbeen. De precieze oorzaak van RA is onbekend maar het kan worden gerelateerd aan voedselallergieën, bacteriële infecties, spanning of overmaat zuur in het lichaam.

 

II. Kan reumatoide artritis genezen worden?

 • Reumatoide artritis wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem gewrichten aanvalt alsof die vreemde weefsels zijn. Hierdoor wordt reumatoïde artritis geclassificeerd als een auto-immuunziekte.
 • Hoewel er is geen kuur voor de artritis zijn er bepaalde voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze symptomen van artritis helpen te verlichten.
 • Ook wetenschappers hebben aangetoond dat er is een verband tussen darmen (lekkende darm) en ontstekingen in de gewrichten.
 • Dat is de reden waarom het verwijderen van ontsteking bevorderende middelen uit het dieet en het genezen van de darmen een aanzienlijk effect op gezondheid kan hebben.
 • Heb je gezonde darmen? Doe een quiz

 

Voor een persoonlijke advies neem contact met mij op. Online begeleiding is mogelijk

orthomoleculaire therapeut
Drs. Elena Karnaukhova
Voeding & Orthomoleculaire therapeut
Reumatoïde artritis en voeding

Reumatoïde artritis symptomen

reumatoide artritis en voeding

 

III. Wat is de natuurlijke behandeling van de reumatoide artritis?

 • Gewicht. Bereik en beheers een gezond gewicht. Extra lichaamsvet belast gewrichten. Opgehoopte vet zelf kan ook problemen veroorzaken voor gewrichten die al gevoelig en gedeeltelijk beschadigd zijn. Vet doet meer dan alleen in het lichaam zitten. Het is ook een actief weefsel dat hormonen en chemicaliën aanmaakt en afgeeft. Sommige hiervan bevorderen ontstekingen en kunnen bijdragen aan verergering van artritis in het hele lichaam
 • Verbeter je voeding en eetgewoontes
 • Zorg voor de goede darmflora door gevarieerd te eten en meer vezels

 

IV. Reumatoïde artritis en voeding

 

Reumatoïde artritis en voeding
Reumatoïde artritis en voeding

 

6 Top voedingsmiddelen voor de reumatoide artritis

 

 

1. Lijn en chia zaden

 • Lijn en chia zaden zijn rijk aan omega-3 vetzuren en hebben anti-inflammatoire eigenschappen. Maal ze en voeg ze toe aan ontbijtgranen, salades of smoothies.

2.  Wild gevangen vis

 • Vis zoals zalm en makreel zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die zijn anti-inflammatoire en zal helpen te verminderen ontstekingen in de gewrichten.

3. Vezels

 • Vezels trekken zuren en andere giftige stoffen in het spijsverteringsstelsel uit het lichaam. Proberen om 5-9 porties vezelrijk fruit en groenten per dag te krijgen.

4. Voedingsmiddelen met een hoog zwavelgehalte

 • Voedingsmiddelen met een hoog zwavelgehalte helpen herstellen van beschadigde botten en kraakbeen.  De voedingsmiddelen met een hoog zwavelgehalte: asperges, kool, knoflook en ui.

5. Bot Bouillon

 • Echte bot bouillon bevat collageen die helpt gewrichten en weefsels opnieuw te bouwen. Probeer zelfgemaakte bot te gebruiken  geen winkel bot bouillon te gebruiken Probeer winkel gekocht bot bouillon te vermijden en kiezen in plaats  bouillon. Het is makkelijk te maken en geeft je optimale voedingsstoffen

6. Tarwegras

 • Tarwegras bevat Superoxide dismutase. Dit is een enzym dat mogelijk schadelijke zuurstofmoleculen in cellen afbreekt. Dit kan schade aan weefsels voorkomen.
 • Superoxide dismutase wordt gegeven als een injectie voor de behandeling van pijn, zwelling en ontsteking veroorzaakt door artrose en reumatoïde artritis (RA).
Reumatoïde artritis en voeding

Reumatoide artritis voeding en natuurlijke middelen

 

Reumatoïde artritis en voeding. Voedingsmiddelen te vermijden

 

Suiker

 • Suiker is pro-inflammatoire, zuurproductie bevordert en kan artritis pijn verergeren.

Zuivel

 • Gepasteuriseerde melk is een zuurproducerende middel en moet worden vermeden.

Gluten

 • Gluten kan artritis-achtige pijn in de gewrichten veroorzaken bij sommige mensen en het is ook een gemeenschappelijk voedsel allergeen. Vermijd brood, pasta, of tarwe granen en andere voedingsmiddelen die gluten bevatten.

Transvetten

 • Transvetten verhogen systemische ontsteking en kan de pijn toenemen. Vermijd gebak, verwerkt snacks, of fastfood die transvetten bevatten.

Nightshades

 • Deze groenten (tomaten, aardappelen, aubergines en paprika’s) bevatten solanine, die een allergische reactie bij sommige mensen met artritis kan leiden.

 

V. Reumatoïde artritis voeding en voedingssupplementen.

 

Reumatoïde artritis en voeding

Reumatoïde artritis voeding en voedingssupplementen

 

 

Top 5 Natuurlijke remedies voor artritis

Reumatoïde artritis en voeding

 

1. Visolie

Een hogere dosis nodig van omega-3 vetzuren van visolie om ontsteking te verminderen.

2. Kurkuma 

Dit kan ook curcumine genoemd, de actieve ingrediënt in dit Midden Oosten kruid. Het is een krachtige anti-inflammatoire middel en vermindert pijn.

3. Proteolytische enzymen

Bromelaïne – gevonden in ananas, dit is een natuurlijke anti-inflammatoire middel. SAMe (ons lichaam maakt die ook) is ook een goede toevoeging in de behandeling van artritis

4. Glucosamine & chondroitin

Specifiek voor artrose als het kraakbeen helpt te herbouwen  en pijn in de gewrichten te verminderen.

5. MSM

Anti-inflammatoire middel dat is hoog in zwavel om te helpen bij kraakbeen te herbouwen.

 

Een tip: Drink 8 glazen water per dag om toxinen af te spoelen. Overweeg ook fietsen en/of zwemmen als de oefening, omdat ze gemakkelijk zijn voor de gewrichten en verbetering van de bloedcirculatie.

 

 

VI. Wat is de oorzaak van reumatoïde artritis?

 

Reumatoïde artritis symptomen

Reumatoïde artritis oorzaak

Denk aan goede werkende darmen!

 

Reumatoïde artritis symptomen en behandeling. Invloed van darmen.

 • Er zijn duidelijke aanwijzingen voor veranderingen in het milieu.
 • Simpel gezegd, het voedsel dat je eet en je blootstelling aan microben en toxines zijn de waarschijnlijke oorzaak van artritis en andere chronische ontstekingsaandoeningen, zoals auto-immuniteit, hartaandoeningen, diabetes, Alzheimers en kanker.

 

Reumatoïde artritis oorzaak.
Denk aan goede werkende darmen!

 

 

reumatoïde artritis oorzaak

Reumatoïde artritis oorzaak

 

 

Reumatoïde artritis oorzaak

 • Wetenschappers geloven dat ziekte en ontsteking waarschijnlijk het gevolg zijn van een mismatch tussen onze genetica en onze omgeving. Met andere woorden, de veranderingen in de omgeving zijn relatief recent in de geschiedenis van de mensheid en onze genen hebben geen kans gehad om bij te praten en zich aan te passen!
 • Je darmen zijn niet aangepast aan de veranderingen in de omgeving. Dit is erg belangrijk omdat duizenden onderzoeken en artikelen in het afgelopen decennium zijn gepubliceerd die de verbinding tussen darm en artritis aantonen en ons laten zien hoe ontsteking begint, diep in je spijsvertering kanaal.
 • Je darmmicrobioom, ongeveer 100 biljoen bacteriën die in je leven, zijn belangrijke spelers in de gezondheid van je immuunsysteem. Daarom gezonde darmen zijn van groot belang voor het voorkomen en behandelen van ontstekingsziekten.
 • Het is duidelijk dat het genezen van de darmen, darmflora verbeteren om gewrichten te genezen, een geldige en wetenschappelijk onderbouwde benadering is voor de behandeling van artritis.

 

Heb je gezonde darmen? Hier kunt je vragenlijst beantwoorden en oorzaak vinden.

 

Zijn er vragen? Neem contact met mij op

orthomoleculaire therapeut
Drs. Elena Karnaukhova
Voeding & Orthomoleculaire therapeut

 

Reacties

3 reacties op “Reumatoide artritis en voeding”

 1. Pingback: Leaky gut of lekke darm symptomen. Holistische benadering te herstellen

 2. Pingback: Zware metalen vergiftiging, uit lichaam verwijderen op natuurlijke manier

 3. Pingback: Vitamine D tekort symptomen ogen | Vitamine D tekort angst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

een klanten dag
Uncategorized
Elena Karnaukhova

Een klanten dag

Met plezier wil ik een klantendag organiseren voor mijn lieve klanten en vrienden. Al een tijdje wilde ik dit organiseren maar ik wist niet in

Read More »