leaky gut symptomen

Leaky gut symptomen en het dieet

Leaky gut symptomen. Darmflora, maagzuur, voedselintolerantie, immuunsysteem en verband met auto-immuunziekten

Het leaky gut syndroom wordt ook de lekke darm of lekkende darm genoemd.

lekkende darm symptomen
Lekke darm herstellen

Hoe weet je of je leaky gut hebt?

Mensen met een lekkend darmsyndroom hebben vaak spijsverteringssymptomen zoals constipatie of gas en een opgeblazen gevoel na het eten. Maar niet iedereen heeft darmklachten. Zou je verbaasd zijn als ik vertel dat leaky gut is geen probleem van de darmen? Het is namelijk een systematische aandoening met gevolgen zoals pijnen, gewrichtsklachten, brein fog, ontstekingen, fibromyalgie enz.

Is het mogelijk om een lekke darm te hebben zonder darmklachten?

Het is ook mogelijk om een lekkend darmsyndroom te hebben en absoluut geen spijsverteringsklachten te hebben. In plaats daarvan voel je mogelijk dat je handen en voeten opzwellen na het eten, je spieren ’s morgens strak en stijf zijn en je hersenmist en moeite metdenken hebt na het eten van bepaald voedsel.

Deze symptomen zijn het resultaat van een zogenaamde systemische ontsteking, wat simpelweg betekent dat er irriterende moleculen door je lichaam stromen nadat je bepaald voedsel hebt gegeten.

Ook als je symptomen krijgt die niet relevant zijn met je darmen zoals gewrichtspijn of hoofdpijn kunnen deze klachten veroorzaakt zijn door jouw voeding.

Gezonde darmflora en het immuunsysteem

 

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de bacteriën die in de darmen leven, hoe ze groeien, zich ontwikkelen en ons immuunsysteem naar behoren laten functioneren. Het lijkt erop dat de darmflora in de vroege kinderjaren een grote rol speelt bij het helpen van je immuuncellen om zich goed en in de juiste balans te ontwikkelen.

Goede bacteriën zijn de belangrijkste spelers in de relatie tussen je immuunsysteemcellen, zowel in de eerste verdedigingslinie als in de tweede.
Gunstige bacteriën stimuleren ook de productie van een beschermend antilichaam dat een van de belangrijkste afweermechanismen in je darmen is. Het heet immunoglobuline A, een stof die door het immuunsysteem is gemaakt om vreemde stoffen te bestrijden.

Een link tussen leaky gut en auto-immuunziekten

leaky gut symptomen

Goede bacteriën in de darmen maken ook vetzuren met een korte keten aan, die alle cellen in je spijsverteringskanaal voeden en versterken, waardoor ze gezond blijven.

Ze helpen ook bij het vormen van je darmwand, de beschermende barrière die helpt om het voedsel in je darmen te houden en niet met de rest van je lichaam delen tijdens het eten.

Deze goede bacteriën werken samen met je immuuncellen om je direct te beschermen tegen schadelijke infecties en de functie van die barrière te behouden, zodat ongewenste vreemde eiwitten en infectieuze deeltjes niet in de bloedbaan kunnen komen.

Als deze barrière wordt aangetast, kunt je het zogenaamde lekkende darmsyndroom ontwikkelen, een aandoening die kan leiden tot auto-immuunziekten zoals MS, Sjogren syndroom, Addison ziekte, lupus, celiac ziekte, vitiligo, reumatoide artritis enz.

Leaky gut & gluten bij auto-immuunziekten

 

Onze goede bacteriën maken ook enzymen aan die spijsvertering verbeteren. Ze helpen met name het lichaam om gluten af te breken, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, spelt, rogge en kamut.

Gluten is een zeer giftig eiwit dat vaak een allergische reactie of andere immuunreactie veroorzaakt en is een groot probleem voor mensen met auto-immuunziekten.

Een link tussen maagzuur en het immuunsysteem

tablets, medicine, supplement
 

Maagzuur dat in de maag wordt geproduceerd, helpt je spijsverteringsenzymen te activeren.

Het voedsel van de maag gaat naar het bovenste deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm genoemd. Dit is het gebied waar de enzymen van je alvleesklier en de gal van je galblaas samenkomen met het voedsel om eiwitten, koolhydraten en vetten verder te verteren.

Deze enzymen hebben een lage pH nodig om goed te werken. Als je maagzuur of spijsverteringsenzymen niet hun best doen, maken ze hun werk niet af en komt gedeeltelijk verteerd voedsel verder in de darmen terecht.

Door deze deeltjes te laten reizen waar ze niet thuishoren wordt het probleem van het leaky gut syndroom vergroot en neemt het risico op voedselgevoeligheden en auto-immuunreacties toe.

Studies hebben zelfs aangetoond dat mensen die antacida (maagbeschermers) en protonpompremmers gebruiken, een verhoogd risico hebben om voedselgevoeligheden te ontwikkelen.

Nu kunt je zien waarom maagzuurremmers, waarvan veel mensen denken dat ze hun maag helpen, eigenlijk het tegenovergestelde doen en je immuunsysteem schaden.

Invloed van antacida/maagbeschermers op het immuunsysteem

 

Dus als je regelmatig de antacida gebruikt, probeer dit langzaam af te bouwen. Maak je geen zorgen. Je hoeft niet te kiezen tussen brandend maagzuur en de maag met de juiste zuurgraad. Er zijn andere manieren om brandend maagzuur te verhelpen.

Wat algemeen bekend staat als brandend maagzuur wordt veroorzaakt door een maagwand (die het slijmvlies wordt genoemd) die versleten is, waardoor het rauw en gevoelig is voor de hoeveelheid zuur die in de maag zou moeten zitten.
Er zijn veel oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de maagwand beschadigd wordt waaronder stress, alcohol, maagbacteriën H.pylori, infecties en medicijnen.

Als het slijmvlies van de maag beschadigd is, voel je het zuur. Het zou je niet voelen als het slijmvlies dik en gezond was. Verrassend genoeg hebben veel mensen met reflux of brandend maagzuur eigenlijk te weinig maagzuur, een aandoening die hypochloorhydrie wordt genoemd.

Zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen van België dat mensen met type 1 diabetes en auto-immuunziekte van de schildklier drie tot vijf keer meer kans hadden op auto-immuun gastritis dan degenen die geen van beide aandoeningen hadden.

Voorbeeld uit mijn praktijk en de leaky gut

leaky gut symptomen

Een paar jaar geleden kwam een vrouw naar mijn praktijk om af te vallen. Ze had van alles uitgeprobeerd zei ze en niks leek te werken. Na veel vragen stellen (wat ik eigenlijk doe om een breder beeld te krijgen van de mogelijke aandoeningen). Ze had geen lichamelijke klachten, geen darmaandoeningen alleen haar haar uitviel.

Dat is een alarm van het lichaam dat iets niet klopt! Voedingsstoffen worden niet opgenomen maar waarom?

Door ontlasting en voedselintolerantie onderzoeken zijn we achter gekomen dat ze hoge intoleranties had tegen gluten, lactose, eieren en appels. Als je nu kan begrijpen dat ze het leaky gut syndroom had.

Eerst begonnen we met het eliminatie dieet, daarna weg halen wat niet hoorde in de darmflora zoals pathogene bacteriën, schimmels en parasieten.

Als het laatste hebben we opnieuw darmflora opgebouwd. Na 6 maanden hebben we opnieuw onderzoeken laten doen, de leaky gut was weg en zo die uitval van haar haren. Bovendien als een cadeautje een aantal kilo’s kwijt!

Is de lekke darm herkend door de reguliere geneeskunde?

leaky gut symptomen

 

Het lekke darm syndroom is nog geen erkende diagnose in de medische gemeenschap – maar ik heb er alle vertrouwen in dat het ooit zal worden herkend, dankzij het enorme aantal onderzoeken dat al wereldwijd zijn uitgevoerd.

Als je leaky gut symptomen hebt raad ik je aan om met een orthomoleculaire of natuurgeneeskundige specialist te overleggen over de mogelijkheden voor de behandeling.

Wat zijn symptomen voor de leaky gut?

Veel voorkomende symptomen voor de leaky gut:

 • voedselgevoeligheden
 • spijsverteringsproblemen
 • auto-immuunziekte
 • schildklierdisfunctie
 • slechte opname van voedingsstoffen
 • inflammatoire huidaandoeningen
 • hersengerelateerde problemen zoals depressie en autisme.

Meer leaky gut symptomen lees hier

Het leaky gut dieet en supplementen.

Parasiet darmen bestrijden

 

Als je kan begrijpen is er geen 123 oplossing voor de leaky gut klachten.

Werk samen met een specialist, iemand die ervaringen heeft en kan je goed begeleiden. Meeste orthomoleculaire therapeuten hebben een goede begrip en ervaringen met het leaky gut syndroom.

* Meer over testen, het dieet voor de leaky gut, voedselintolerantie en supplementen lees hier.

Eindelijk goed werkende darmen?

 

Wil je jouw darmen weer optimaal laten functioneren en daarmee een boost geven aan je gezondheid? 

Wil je met mij aan de slag? Fantastisch! Neem contact met mij op om te bepalen wat de allerbeste strategie voor jou is.

alternatieve geneeswijze maastricht

Reacties

4 reacties op “Leaky gut symptomen en het dieet”

 1. Pingback: Lekkende darm symptomen / Onderzoeken/ Natuurlijke behandeling

 2. Pingback: PDS en spastische darmen symptomen. Natuurlijke behandeling van PDS

 3. Pingback: Maag pijn na eten. Wat is aan de hand? Natuurlijke oplossingen

 4. Pingback: Langdurige diarree en vermoeidheid. Wat te eten? Hoe stop je diarree?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

sexuality women
Evenementen
Elena Karnaukhova

Sexuality women

Masterclass. Aphrodisiacs & sexuality in women. Beauty & Health Aphrodisiacs have been used for centuries to boost libido and enhance sexual pleasure. From ancient herbs

Read More »
healing avond
Evenementen
Elena Karnaukhova

Healing avond

Healing avond Heb je last van angsten, negatieve gedachten of positieve vibes nodig? Dan is deze avond voor jou! Meditaties met een verrassing – Plank

Read More »
Depressieve symptomen
Ziektes en Behandeling
Elena Karnaukhova

Depressieve symptomen

Wat zijn depressieve symptomen en natuurlijke remedies? Vind weer hoop! 5 Natuurlijke behandelingen van depressieve klachten 1. Darmen en darmflora herstellen Als holistisch therapeut mijn

Read More »