PDS symptomen

PDS symptomen

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op pinterest
Deel op linkedin

Wat is het Prikkelbare darm syndroom (PDS) of spastische darmen?

 • PDS, spastische darmen, prikkelbare darmen of weleens rommelende darmen gehad?   Dit  zijn termen die worden gebruikt om een type spijsverteringsstoornis te beschrijven.
 • De meest voorkomende symptomen van PDS of spastische darmen zijn veranderingen in de stoelgang en buikpijn.
 • PDS of spastische darm treft meer dan 10 procent van de wereldbevolking.
 • Hoewel het iedereen kan treffen, komt het het meest voor bij jonge vrouwen van middelbare leeftijd, vooral bij vrouwen jonger dan 50 jaar (twee keer zoveel vrouwen als mannen met PDS).
spastische darmen symptomen

PDS of spastische darmen symptomen

 

De symptomen variëren sterk van persoon tot persoon en hebben de neiging om te komen en gaan met stress en andere veranderingen in de levensstijl. 

7 meest voorkomende symptomen van de spastische darmen

 • veranderingen in de normale stoelgang, waaronder constipatie, rommelende darmen en diarree. Sommige mensen ervaren vaker constipatie of diarree dan anderen, maar het is ook mogelijk de combinatie van beide te hebben. Diarree wordt beschouwd als losse ontlasting en men men spreekt van constipatie als men minder dan drie stoelgangen per week
 • veranderingen in het uiterlijk van de , inclusief textuur en kleur (soms kan ontlasting los zijn, van kleur veranderen of kan slijm verschijnen). De ontlasting van iedereen is altijd anders, of het nu hard en klein is, potlooddun, of los en waterig. Het is het meest van belang dat de ontlasting vaak verandert en niet consistent
 • opgeblazen gevoel in de maag
 • gas en boeren
 • buikpijn, pijn en krampen(vergelijkbaar met klachten die veroorzaakt worden
 • misselijkheid, brandend maagzuur
 • snel vol gevoel of verlies van eetlust

Andere symptomen van de spastische darmen

Hoewel dit geen spijsverteringsproblemen zijn, zijn de volgende symptomen vaak ook aanwezig bij mensen met een spastische darm:

 •  angst
 • depressie 

Stress draagt niet alleen bij aan het ontwikkelen van de prikkelbare darmen, maar symptomen kunnen ook de stress verergeren, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat die moeilijk te doorbreken is.

 • slaapstoornissenen vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • een onaangename smaak in de mond
 • spierpijn, vooral in de onderrug
 • seksuele problemen, waaronder verminderd seksueel verlangen
 • hartkloppingen
 • frequente of dringende noodzaakom te plassen

Hoe krijg je PDS symptomen onder controle. Behandeling van PDS

Behandeling van PDS

1. Spastische darm en voeding.  Vermijd veelvoorkomende allergenen en inflammatoire voedingsmiddelen.

Hoewel elke persoon verschillende reacties op verschillende voedingsmiddelen heeft, hebben bepaalde voedingsmiddelen de neiging om PDS symptomen meer te veroorzaken dan andere. Dit geldt met name als het gaat om koolhydraten die FODMAPS worden genoemd (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen), waarvan onderzoekers hebben vastgesteld dat ze niet worden opgenomen in je darmen maar worden gefermenteerd, wat aanzienlijke spijsvertering problemen kan veroorzaken. 

Reacties op vezels zijn ook gemengd, soms helpen ze constipatie te verlichten, maar soms dragen ze bij aan gas en pijn, dus verhoog de inname van vezels langzaam om de resultaten te testen.

Je kunt eliminatie dieet proberen om PDS symptomen te verlichten.

Vermijd voor 3 weken:

 • Zuivel
 • Gluten (tarwe, gerst, rogge, spelt)
 • Suikers
 • Cafeïne
 • Alcohol
 • Veel voorkomende allergenen, waaronder eieren, noten, schaaldieren
 • Pittig voedsel
 • Bepaalde FODMAP granen, groenten en fruit (zoals appels, steenfruit, avocado, uien, knoflook en broccoli)

Het resultaat

Je kunt alles weg halen en dan na 3 weken begin met een voedingsmiddelen te introduceren. Een dag eet bijvoorbeeld alles van zuivel en dan 2 dagen luisteren naar jou lichaam. Heb je buikpijn, pijn in je gewrichten, jeuk, hoofdpijn, mist in je hoofd dan weet je dat zuivel niet voor jou is, tenminste momenteel. Zodra je darmen alweer goed werken, dan moet je een kuur met kruiden en voedingssupplementen volgen. Kun je alweer in bepaalde mate zuivel verdragen.

Spastische darm en voeding

2. Het gebruik van enzymen en supplementen om PDS symptomen te verlichten.

 

 • Probiotica, helpen darmen te herkoloniseren met gezonde bacteriën en stimuleren spijsverteringsfuncties
 • Spijsverteringsenzymen, helpen bij de spijsvertering, beheersen maagzuur en opname van voedingsstoffen
 • L-glutamine, helpt de wand van het spijsverteringskanaal te herstellen, vooral belangrijk voor mensen met chronische diarree of lekkende darmsyndroom. L-glutamine niet gebruiken bij darm ontstekingen 
 • Aloë vera sap,  helpt constipatie te verminderen
 • Omega-3 visolie, vermindert ontstekingen in het maagdarmkanaal
 • Adaptogene kruiden helpen de effecten van stress en hormonale storingen te verminderen
 • Gladde iep (slippery elm), zoethoutwortel en gember kalmeren darmontsteking
Behandeling van PDS

3. Gezonde darmflora en het immuunsysteem te versterken om spastische darm symptomen onder controle te hebben

 

Je darmflora bevat biljoenen bacteriën, zowel goede als slechte. Wanneer je darmflora een gezonde balans heeft, zijn er meer goede bacteriën (probiotica) dan slechte bacteriën (pathogenen) en dragen ze bij aan je algehele welzijn.

De probiotische bacteriën in je darmen helpen je immuunsysteem vorm te geven en te trainen, en voorzien van ondersteunende voedingsstoffen en genezende stoffen.

Aangezien dat meer dan 70 procent van je immuunsysteem zich in je darmen bevindt, begrijp je waarom een gezonde balans zo belangrijk is.

4. Denk aan pathogenen om PDS symptomen te bestrijden

Als deze aan mij lag zou ik meteen hier beginnen om patogenen te bestrijden. Ik zie het vaak in de praktijk dat mensen een “label” PDS gekregen en ze moeten meeleven. Via het ontlastingonderzoek zie ik vaak niet alleen de verstoorde darmflora maar ook “onverwachte gasten”  die aanwezig zijn. Bovendien kun je ook ontstekingen of voedsel intolerantie zien.

Wat zijn de pathogenen?

 • Alles wat niet hoort in onze darmflora, denk aan parasieten zoals Dientamoeba fragilis, overgroei van “gezonde” bacterien E.coli of “slechte” van buiten af zoals salmonella, stafylokokken, helicobacter enz. Overgroei van schimmels en productie van gisten horen ook bij deze groep en kunnen onangename klachten veroorzaken zoals opgeblazen buik, veel windjes laten, mist in je hoofd, vaginale afscheding, jeuk enz. 

Hoe bestrijd je pathogenen en verbetert je darmflora?

 • Dat is een kuur met kruiden, enzymen, vitaminen, mineralen, aminozuren, pre- en probiotica.  De kuur is meestal tussen 4 en 5 maanden. Als iemand zegt dat je darmflora binnen een maand wordt hersteld is het niet waar! Eerst moeten je pathogenen bestrijden worden, daarna misschien nog je lekkende darmen aangepakt en pas daarna je darmflora!

Wil je weten welke kuur bij jou past?

 • Dat is een vraag. Neem alle onderzoeken mee of we gaan samen kijken welke onderzoeken heb je nodig of juist niet. Hoemeer informatie je voor mij hebt hoe beter kan ik je advies geven.  Iedereen is anders en je hebt een individuele plan en behandeling nodig hebt.

Reacties

10 reacties op “PDS symptomen”

 1. jacqueline langerveld

  Ik heb sinds mijn 14de pds gekregen ben er met de jaren wel er achter gekomen dat het met middelbare school te maken heeft was erg onzeker en angstig nu ben ik 52 en heb er nog bijna elke dag last van ik slik regelmatig norit om het ff een stop erop te zetten voor een dag maar de volgende dag is het weer hetzelfde het blijft dun wordt er soms doodmoe van het is een tijdje weg geweest ik prakte een banaan en deed er een aantal lepels baby graan poeder bij maar toen was het weer vaak te hard hoe kan ik een goede verhouding hier van maken

  1. PDS is een prikkelbare darmsyndroom. Als dokters weet niet wat aan de hand is noemen ze dat PDS!?
   Prikkelbare darmsyndroom is meestal de oorzaak van verstoorde darmflora. Stress speelt natuurlijk een rol maar je moet kijken
   wat zit in je darmflora. Zijn er overgroei van bacterien, gisten, schimmels of aanwezige parasieten? Vaak wordt dunnen ontlasting door parasieten of overgroei van
   “slechte” bacterien veroorzaakt. Gelukkig kun je die bestrijden op natuurlijke mnanier zonder gezonde darmflora te vernietigen. Ik heb veel positieve ervaringen 🙂
   Ik had zelf PDS gehad en dan op natuurlijke manier behandeld. Het is alsof zonnetje schijnt van binnen! Dan kun je eindelijk voedingstoffen opnemen en energie crieeren! Ik stuur je een vragenlijst en dan bespreken we het verder.

 2. Pingback: PDS dieet. Prikkelbare Darm Syndroom behandeling natuurlijk

 3. Pingback: H.Pylori, misselijkheid, maagzweer, vermoeidheid. Natuurlijk. Maastricht

 4. Ik heb al jaren PDS symptomen maar ik krijg alleen de medicijnen die niet werken.
  Kunt u mij helpen om PDS symptomen op natuurlijke manier te behandelen? Bovendien ben ik echt moe en slapen is ook een probleem.

  1. Medicijnen helpen niet tegen PDS symptomen. Dit is alleen symptomen te bestrijden.
   Wat is PDS? – Een prikkelbare darmsyndroom, spasdische of rommelende darmen ook benoemd maar wat is de oorzaak?
   Meestal zijn er parasieten aanwezig, gisten, schimmels of overgroei van bacterien. Lekkende darm is een van de oorzaken ook, dus
   de darmwand moet genezen worden. Stuur mij email of bel mij dan kunnen we verder bespreken wat is de beste manier jou te kunnen helpen.

 5. Pingback: Vragenlijst darmklachten. Buikpijn, opgeblazen gevoel. Onderzoeken.

 6. Pingback: Leaky gut symptomen. Holistische benadering te herstellen

 7. Pingback: Lekkende darm symptomen / Onderzoeken/ Natuurlijke behandeling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

verkoudheid voorkomen workshop
Nieuws
Elena Karnaukhova

VERKOUDHEID VOORKOMEN WORKSHOP

EINDELIJK KUNNEN WE ALWEER IETS ORGANISEREN! IK HEB AL ZIN IN 🙂 Thema van de workshop: “VERKOUDHEID VOORKOMEN”  Inhoud Het belang van: Sterk Immuunsysteem Gezonde darmflora Wat

Read More »