jodium tekort zelf testen

Heb je jodium tekort?

Bij jodium te kort denken we meteen aan een te trage schildklier. Jodium is de sleutel tot een gezonde schildklier en efficiënt metabolisme. Jodium is een essentieel mineraal en is alleen nodig in kleine spoorhoeveelheden in het lichaam.

jodium tekort zelf testen

Wat is een onderliggende oorzaak van jouw schildklier problematiek?

Weet je trouwens dat schildkleir is bijna nooit een primair oorzaak is van jouw gezondheidsklachten?

 • Dat klopt! 

Jouw schildklier is de laatste instantie van jouw systeem die zegt: “nu moet je iets dringend doen voor jou lichaam!”

Uit mijn praktijk lijkt dat veel onderliggende oorzaken zijn:

 • darmklachten (PDS, lekkende darm enz)
 • bijnieruitputting (veel stress enz)
 • bacterien, parasieten aanwezig
 • onverwerkte emoties (denk aan keelchakra, problemen met uitpraten). De energiestroom (Qi) niet vrij kan stromen omdat er blokkades zijn op de energiebanen in het lichaam.

 

 

jodium tekort zelf testen

Een aantal kenmerken van een jodiumtekort

Jodium tekort symptomen

 Trage schildklier

De schildklier heeft jodium nodig voor een normale productie van schildklierhormonen. Deze hormonen reguleren de stofwisseling en sturen groeiprocessen aan. De klachten van iemand met een trage schildklier kunnen variëren van  gewichtstoename tot koud gevoel (vooral handen en voeten), vermoeidheid, constipatie, verteringsproblemen, depressie of concentratieproblemen.

Concentratieproblemen

Jodiumdeficiëntie is de belangrijkste oorzaak van hersenschade in de kindertijd.

Maag- en verteringsproblemen

Een gebrek aan jodium in het maagweefsel kan tot een maagzuur tekort leiden.

Maagzuur is nodig om voedsel te kunnen verteren, zodat nutriënten goed opgenomen worden in het lichaam. Maar waarom is daar jodium voor nodig? De maagcellen gebruiken jodium om chloride te binden. Als er te weinig chloride paraat is, wordt er ook te weinig maagzuur aangemaakt. Wanneer deze situatie lang aanhoudt, ontstaan er maagklachten en verteringsproblemen.

Droge huid, mond en ogen.

 • Wist je dat tot wel twintig procent van al het jodium in ons lichaam ligt opgeslagen in de huid? Een tekort aan jodium in de zweetklieren uit zich in een droge huid en een zeer moeizaam of niet kunnen zweten.
 • Jodium is ook aanwezig in de kliertjes die het oog bevochtigen. Het helpt bij het traanvochtproductie. Daarom kunnen droge ogen wijzen op een jodiumtekort.
 • Voor de speeksel productie hebben de kliertjes in de mond ook jodium nodig

Veelvuldige ontstekingen.

 • Denk ook bij chronische blaasontstekingen aan een mogelijk jodium tekort.
 • Kleine kersrode ‘speldenknopjes’ op de romp duiden vaak op een overbelasting van bromium: dit heeft een jodium tekort tot gevolg.

Jodium tekort zelf testen

jodium tekort zelf testen

De hieronder beschreven methode geeft een goede indicatie betreffende jouw jodium gehalte. Smeer een plek op je huid ter grootte van een golfbal in met een jodium oplossing (betadine). De binnenkant van de bovenarm, in de elleboog of op de pols werkt het beste.

Zorg dat kleren en andere materialen niet in contact komen met de oplossing, omdat het agressieve vlekken achterlaat.

In geval van jodiumtekort verdwijnt de oranjebruine kleur binnen twee uur. Als je mogelijk een tijdelijk tekort hebt, zal de vlek na twee tot vier uur vervagen. Als je waarschijnlijk voldoende jodium binnenkrijgt, zal de vlek tot wel 24 uur nadien blijven zitten.

Er is nog een andere test met urine, je kunt hem zelf bestellen en laten meten.

 

Natuurlijke bronnen van hoge jodiumgehalte : zeewier, vis en schelpdieren

Een volwassene heeft dagelijks 150 tot 200 microgram jodium nodig. Kinderen iets minder, vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die borstvoeding geven, hebben meer nodig. Ongeveer de helft van onze jodiuminname halen we uit brood.

Pas op! Voor mensen met Hashimoto, wees voorzichtig met jodium!

jodium tekort onderzoek

Lab onderzoeken

Het ontlastingonderzoek

 • Ik werk samen met een laboratoria en ik adviseer ontlasting onderzoek te laten doen. Wat zie ik?  Dat meeste vrouwen met schildklierproblemen hebben verstoorde darmflora, parasieten, lekkende darm of ontstekingen.
 • Deze hebben enorme invloed op een zwake orgaan, in deze geval de schildklier.
 • Als het immuunsysteem wordt geactiveerd door parasieten, onstekingen enz is er een grote kans voor een auto-immuunziekte. 
 • Om een auto-immuunziekte te behandelen begin met je darmen!

Het bloedonderzoek

 • Om een juiste beeld van de schildklier te zien wil ik graag te volgende controleren: TSH, T4, T3 (aktieve cellen), TSH (receptor anti-stoffen), TPO auto anti-stoffen en Tg auto anti-stoffen.
 • Bij de auto-immuunaandoeningen ziekte van Graves (hyper) en Hashimoto (hypo), worden antistoffen tegen de schildklier aangemaakt, anti-TPO en anti-Tg.

 • Deze TPO- en Tg-antistoffen vallen de eigen schildkliercellen aan. De antistoffen vernietigen zo de schildkliercellen waardoor de schildklier te weinig of geen hormoon meer aanmaakt. Er ontstaat een hypothyreoïdie, zoals bij de ziekte van Hashimoto.

Deze kun je via je huisarts aanvragen anders via mij. Ik help je graag verder 🙂

Ervaring uit mijn parktijk

 

 • Ik zie in de praktijk vaak dat mensen met langdurige aandoeningen of auto-immuunziekten een link hebben met spijsverteringsproblemen.
 • Als je geen darmproblemen hebt, betekent dat niet dat je klachtenvrij bent. Een op de 8 mensen (statistiek van het labonderzoek) heeft buikpijn. De andere 7 hebben geen darmproblemen, maar hebben wel last van het functioneren van de darmen.
 • Stel dat je huidaandoeningen hebt of constant jeuk, komt het van je huid? Nee, van binnenuit! Bacterien, parasieten of schimmels maken afval producten. Als je afscheidorganen (lever, nieren, longen) niet goed kunnen die afvalstoffen afvoeren die zoeken een andere weg, via je huid dus. 
 • Heb je vaak trek in koolhydraten zoals brood, koekjes, crackers, etc? Een kans is dat er overgroei is van gisten. Deze hebben suikers nodig om te groeien. Want, ons lichaam maakt suikers uit koolhydraten!
 • Heb je een auto-immuunziekte zoals Hashimoto, bijvoorbeeld? Dus eigen cellen vallen je schildklier aan. Aan de hand van testen zie ik vaak dat deze mensen ontstekingen in hun darmen hebben en/of parasieten of overgroei van bacteriën zoals helicobacter. Een oorzaak kan natuurlijk een virus of stress zijn. Als je immuunsysteem sterk genoeg is (want 80% van de immuuncellen wordt geproduceerd in je darmen) dan ben je in staat die ziekteverwekkers tijdig op te pikken.    
 • Heb je een langdurige ziekte of een aandoening? Niet wachten, zoek hulp om de oorzaak te vinden!
Nou ja, alles wat dokters niet weten en je pijn in je lijf hebt dan is dit een ziekte. Gewoon een etikett krijgen. En wat is de behandeling? Geen of pijnstillers! Het is beter naar iemand gaan die dagelijks naar mensen luistert en pakt de oorzaak aan ipv de symptomen. Ik ben super blij dat Elena ging meteen mijn darmen onderzoeken en vragen stellen over mijn leven, voeding, leefstijl en stress situaties. Wat hebben we gedaan? Veel!!! Emoties en blockades opgeruimt, darmen genezen. Ik heb mijn voeding en leefstijl veranderd, bewust beworden. Alles kwam op de juiste moment wanneer ik het meeste nodig had. Ik ben klachten vrij!!! Dat is het beste wat je voor jezelf kunt doen! Dankjewel Elena.xx
Gaby Smeets
HR
Lieve Elena, ik ben blij dat ik je online heb gevonden. Ik heb gezocht naar iemand die mij zou kunnen helpen met de Helicobacter Pylori maagbacterie, omdat na ruim 10 jaar en meerdere antibiotica kuren ik er niet van af kwam. En inmiddels meerdere ander klachten te hebben ontwikkeld . Ik kijk uit naar de volgende stappen die we gaan nemen. Jou kennis, kunde en hoe je meedenkt is iets wat ik niet vaak tegen kom. Ik kan niet in woorden omschrijven hoe blij ik ben. Dank je wel dat je bent wie je bent. Veel liefs
Marija
Marija Dozelencic
Maatschappelijk werker
Ik heb al jaren problemen met mijn schildklier. Alleen niemand heeft gekeken wat een oorzaak is. Elena heeft mij aanbevolen het darmenonderzoek te laten doen. En het bleek dat ik ontstekkingen had en nog onverwachte gasten in mijn darmflora. Wat een fijn gevoel dat je darmen alweer lekker kunnen werken en mijn schildklier waardes zijn onder controle. Een aanrader voor iedereen die langdurige klachten heeft. Het is niet alleen jodium tekort aanvullen maar dieper kijken waar het probleem begint.
Marijolein
Lab assistent

Reacties

16 reacties op “Heb je jodium tekort?”

 1. Janny Koopmans

  Goedemorgen,

  Kun je jodium gebruiken als je nieren niet goed werken?

  Met vriendelijke groet

  Janny Koopmans

 2. Hoi, mijn schildklier vertoont subklinische hypothyreoïde, maar laatste paar jaar wordt t steeds een beetje meer hypothyreoïde. Ik slik nu als proef 25mcg levothyroxine. Tsh daalt maar ft4 blijft onveranderd. Nu wilde ik proberen met jodium om klein beetje te testen. Ik heb nu capsules van minimaal dagelijkse hoeveelheid besteld. Maar durf het niet te gebruiken omdat er wordt gezegd dat deze supplementen als overdosis wordt gezien door je schildklier terwijl je juist je schildklier wilt helpen met het tekort zonder medicijnen. Er zitten geen antistoffen in het bloed wat duidt op hashimoto. Want als de dokter zegt er is niets met de schildklier, maar aan de waardes zie ik hij reageert ook niet op de medicatie wat de tsh wel doet, denk ik van misschien is jodium aanvulling een oplossing?

 3. Pingback: Natuurlijke middelen tegen fibromyalgie. Fibromyalgie dieet en symptomen

 4. Pingback: PDS en spastische darmen symptomen. Natuurlijke behandeling van PDS

 5. Even toevoegen, dat het schildklier probleem is geen primaire oorzaak van de klachten. De oorzaak moet er dieper zijn zoals convertie van T4 naar T3, die geburt in de lever; lekkende darmen of ontsteking in de darmen. Onze immuuncellen worden 80% in onze darmen aangemaakt. Als darmen niet goed werken is weerstand automatisch laag.
  Ik doe veel ontlasting onderzoeken bij vrouwen met schildklier problemen en meeste van hun hebben verstoorde darmflora, lekkende darmen of onststekingen. Hier moet je dan beginnen!
  Ik doe bijna niks met de schildklier, ik help darmen te herstellen 🙂

 6. Hallo Elena,
  Graag wil ik een afspraak maken.
  Als ik een afspraak plan, kan dit uit mn zorgverzekering vergoed worden?

  Mvg,

  Asha

 7. Beste Elena, veel bedankt voor jouw hulp! Ik vind het fijn dat je naar de oorzaak van de problemen kijkt en niet alleen naar de klachten. Ik voel mij op het gemak bij jou en ik ga vooruit! Tot de volgende keer 🙂 Liefs, Julie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

een klanten dag
Uncategorized
Elena Karnaukhova

Een klanten dag

Met plezier wil ik een klantendag organiseren voor mijn lieve klanten en vrienden. Al een tijdje wilde ik dit organiseren maar ik wist niet in

Read More »