aromatherapie

Aromatherapie en trauma verwerken

Wat zijn er essentiele of etherische oliën?

Essentiële oliën worden ook wel etherische of aromatische oliën genoemd.

Dit zijn geurstoffen die worden door de plant gemaakt. Deze etherische oliën is de levenskracht van de plant.

Essentiële oliën vertegenwoordigen een mengsel van zeer complexe, natuurlijk voorkomende, vluchtige verbindingen die door planten worden gesynthetiseerd als secundaire metabolieten. De essentiële oliën  zijn overvloedig aanwezig in bloemen, bladeren, zaden, wortelstokken, schors en worden meestal geïsoleerd via hydro-destillatie, koude persmethoden. Een meest gebruikte laboratoriummethode is stoomdestillatie die was ontwikkeld in het Middeneuwen door Arabieren.

Het gebruik van essentiële als therapeutische remedie is heel oud en in de bijbel werden essentiële beschouwd als spirituele, mentale en fysieke genezingsmiddelen.

Hippocrates, een prehistorische Griekse arts, noemde de aromatische planten de “vader van de medicijnen” en deze planten die essentiële bevatten, werden gebruikt als voedselconserveringsmiddelen, smaakstoffen en voor medicinale doeleinden. 

Tegenwoordig worden essentiële gebruikt in traditionele medicijnen, alternatieve medicijnen, Chinese medicijnen, aromatherapie, massagetherapieën, maar ook in cosmetica, parfums en de voedingsindustrie.

 

Inwendig gebruik van aromatherapie

 • Je mag essentiele olien alleen van de hoogste kwaliteit en zuiverheid voor binnen gebruiken.                                                                                                                                
 • Gebruik oliën in recepten voor koken of bakken ter vervanging van verse of gedroogde kruiden en specerijen                                                                                                                          
 • Vergeet niet dat essentiële oliën veel krachtiger zijn dan gedroogde of verse kruiden en specerijen, dus begin met een zeer kleine hoeveelheid.

Mijn ervaring met essentiele olien

Als je mij een half jaar geleden iets over aromatherapie gevraagd de enigste wat ik zou denken aan de geuren.

Vorig jaar mijn dochter had veel last van hyperventilatie en paniekaanvallen. Ik zocht iets anders, iets nieuws wat snel kan helpen bij aanvallen en een trauma te verwerken. In ons geval was het pesten op school.

Toen een kennis van mij kwam op bezoek met etherische olien. Ze deed een drupel van olie in mijn glas water uit haar flesje met Lemon (citroenolie), was ik meteen verkocht.

Als voedingsdeskundige sta je meteen open als iets gezonds zoals deze etherische olien kun je veilig inwendig gebruiken.

Emoties en gevoelens. Trauma verwerken

Over trillingfrequenties, emoties en ziektes

Alle atomen in het heelal hebben hun eigen trillingsfrequentie. Deze frequentie wordt gemeten in hertz.

Verduidelijkingstabel

 • 1 hertz Hz –  1 trilling per seconde
 • 1 kilohertz kHz – 1000 trillingen per seconde
 • 1 megahertz MHz – 1.000.000 per seconde
emoties en gevoelens

Nog een paar cijfers over trillingen

 • Negatieve gedachten verminderen de trilling van het lichaam met 10 mhz
 • Positieve gedachten – verhoog de frequentie met 10 mhz
 • Gebed en meditatie – verhoog de frequentie met 15 mhz
 • De emotie van sereniteit trilt op 200mhz
 • Dankbaarheid en medeleven ongeveer 140 mhz
 • De frequentie van de emotie van liefde kan schommelen liggen van 50 tot 250 MHz.

Alles om ons heen heeft zijn eigen trillingen, de enige vraag is – welke? Volgens wetenschappers heeft elke ziekte ook zijn eigen trillingsfrequentie. En een stof met een hogere frequentie helpt de ziekte met een lagere frequentie te genezen.

Frequentieniveaus van essentiele oliën

 • Roos (Rose) 320
 • Wierook (Frankincense, Boswellia) 147
 • Lavendel (Lavender)  118
 • Mirre  (Myrrh) 105
 • Kamille (Chamomile)  105
 • Munt (Peppermint) 78
emoties en gevoelens

Water levendig maken

Door het toevoegen aan het water van essentiële oliën van citroen, sinaasappel, limoen, mandarijn, tuinmunt of andere die voor inname  zijn toegestaan, verhogen we de vibratie, structureren we het, revitaliseren het, maken het gezond en aangenaam voor de smaak.

Dr. Emoto was een pionier in de studie van water. Zijn werk toonde aan dat water wordt gevormd door de omgeving, gedachten en emoties.

Een paar feiten om in gedachten te houden

 •  Het eten van natuurlijke voedingsmiddelen verhoogt de frequentie en energie, maar u moet zich er ook van bewust zijn dat veel voedingsmiddelen het niveau van frequentie verlagen (denk aan suikers).
 • Voldoende fysieke activiteit verbetert de bloedcirculatie, lymfebeweging, verhoogt de frequentie en bevordert meer energie.

Mag je koffie drinken? Er is het goed nieuws!

 • Na een kopje koffie neemt de trillingsfrequentie van het lichaam af met 14 MHz En het herstel kan lang duren. Als koffie dagelijks ritueel is, dan zal de lichaamsfrequentie constant in de ondergrenzen liggen, dat wil zeggen in het bereik van ziekten.
 • Maar er is goed nieuws! Koffieliefhebbers kunnen hun vibraties verhogen door essentiële oliën aan koffie toe te voegen. Zwarte peper, kaneel, wilde sinaasappel, kardemom, pepermunt en elke citrus essentiele olie werken hier goed voor.
 • De hoeveelheid moet tot een minimum worden beperkt, gebruik een tandenstoker om een ​​kleine hoeveelheid olie aan te brengen.
 • Nog iets nuttigs! Door munt blijkt het bijvoorbeeld sneller wakker te worden in het koude seizoen.

Voordelen vam etherische oliën voor ons gezondheid

trauma verwerken

1. Ondersteun van spijsvertering

 • Sommige oliën helpen bij het verlichten van maagklachten, indigestie, diarree, maagkrampen en zelfs aandoeningen van het maagdarmstelsel, zoals PDS.                                                                                                                                                                                                     
 • Het is bijvoorbeeld bekend dat etherische olie van gember je spijsvertering bevordert door indigestie, constipatie en zweren te verminderen. Een studie gepubliceerd in het World Journal of Gastroenterology ontdekte dat gemberolie de maaglediging stimuleerde bij mensen met indigestie. Gemberolie wordt ook gebruikt om gas te verlichten, misselijkheid te verminderen en buikpijn te verlichten.                                                                                                                                                                                                                       
 • Een andere nuttige essentiële olie voor de spijsvertering is pepermunt. Onderzoek toont aan dat het werkt om snelle verlichting van PDS-symptomen te bieden.
 • In een vier durende weken, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische studie kregen 72 patiënten met IBS pepermunt of placebo. De behandelingsgroep ervoer een vermindering van 40 procent van de totale PDS-symptomen na vier weken, wat superieur was aan de 24 procent afname van de symptomen die werden gemeld.                                                                                                
 • Enkele andere essentiële oliën die nuttig kunnen zijn voor de spijsvertering zijn venkel, citroengras, marjolein, zwarte peper en jeneverbes.
 • Houd er rekening mee dat alleen olien van hoge qwaliteit en standarten kun je voor binnen gebruiken!

2. Immuniteit verhogen en bestrijding van infecties

Veel essentiële oliën hebben ontstekingsremmende, antivirale, antibacteriële, antiseptische en schimmeldodende eigenschappen die je immuunsysteem stimuleren en infecties bestrijden.                                                                                                                   

 • De essentiële oliën van kaneel, kruidnagel, Spaanse peper, tijm, oregano en rozemarijn bleken een sterke antibacteriële werking te hebben tegen Salmonella typhi, Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa.                                                                                 
 • Wierook olie (Frankincense, Boswellia) vertoont immuunversterkende en ontstekingsremmende eigenschappen, kan helpen bij het vernietigen van gevaarlijke bacteriën of virussen.

 

 

 

3. Hersenfunctie verbeteren

 • Het is aangetoond dat etherische oliën het leren, het geheugen en het concentratievermogen kunnen verbeteren.
 • Essentiele olien kunnen helpvol zijn bij mensen die lijden aan neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en dementie.   Onderzoekers ontdekten dat, omdat essentiële oliën krachtige antioxidanten bevatten die vrije radicalen remmen en de hersenfunctie op natuurlijke wijze helpen verbeteren en ontstekingen verminderen.

4. Hormonale balans

Er zijn essentiële oliën samen met voeding zoals salie, geranium en tijm kunnen helpen de oestrogeen- en progesteronspiegels in evenwicht te brengen. Er is een studie gepubliceerd in Neuroendocrinology Letters geeft aan dat geranium en roos etherische olien hebben vermogen om concentratie van oestrogeen in speeksel bij vrouwen te beïnvloeden. Dit kan nuttig zijn voor vrouwen die symptomen van de peri-menopauze ervaren door afnemende niveau van oestrogeensecretie.

Het is ook aangetoond dat bepaalde oliën de cortisolspiegel en bloeddruk kunnen verlagen. Dit kan helpen om je humeur te verbeteren en symptomen van depressie te verminderen en de testosteronniveaus te verhogen en als gevolg libido bij mannen verbeteren.

5. Energieniveaus verhogen met essentiële oliën

 • Sommige oliën hebben stimulerende effecten en kunnen zelfs meer zuurstof naar je hersenen brengen. Hierdoor voel je je verfrist, gefocust en energiek.
 • Deze geweldige essentiële oliën die voor energie kunnen gebruikt worden grapefruit, citroen, citroengras, eucalyptus, rozemarijn en peppermint.

Het gebruik van essentiële oliën in mijn praktijk. Trauma verwerken.

Naast voeding en voedingssupplementen gebruik ik ook de essentiële olien. Omdat die snel door de bloed hersenbarrière gaan (binnen 30 sec) kun je snel je moed beinvloeden. Probeer bijvoorbeeld wild orange. Hoe voel het? Mag ik raden? Een blije deugniet met een glimlach op je gezicht! Die geur van sinaasappel versterkt de verbinding met jouw innerlijk kind 🙂

Bovendien, met behulp van die olien kan ik helpen bepaalde onverwerkte emoties te verwerken denk aan traumas, niet zich waard voelen enz.

Vind je dit een interessante onderwerp of heb je vragen dan hoor ik graag van jou.

Elena Karnaukhova
Drs Elena Karnaukhova Voeding & Orthomoleculaire & Emoties relief therapeut