leaky gut symptomen

Leaky gut symptomen | Leaky gut therapie |Leaking gut dieet

Leaky gut symptomen | Leaky gut therapie | Het immuunsysteem en verband met auto-immuunziekten

Het leaky gut syndroom wordt ook de lekke darm of lekkende darm genoemd.

leaky gut therapie
leaky gut therapie

Hoe weet je of je leaky gut hebt?

Mensen met het leaky gut syndroom hebben vaak spijsverteringsklachten zoals constipatie of gas en een opgeblazen gevoel na het eten. Maar niet iedereen heeft darmproblemen.

Zou je verbaasd zijn als ik je vertel dat een op 8 mensen hebben last van darmen en 7 hebben darmgerelateerde klachten?

In feite is het een systemische aandoening met gevolgen als pijn in gewrichtspijn, hersenmist, ontstekingen overal in het lichaam, fibromyalgie, vermoeidheid, huidaandoeningen enz.

Is het mogelijk om een leaky gut te hebben zonder darmklachten?

Ja, het is ook mogelijk om het leaky gut syndroom te hebben en helemaal geen spijsverteringssymptomen te hebben. In plaats daarvan kun je het gevoel hebben dat je handen en voeten opzwellen na het eten, dat je spieren ’s ochtends strak en stijf zijn en dat je last hebt van hersenmist en moeite met denken na het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Deze symptomen zijn het gevolg van zogenaamde systemische ontsteking, wat simpelweg betekent dat irriterende moleculen door je lichaam stromen nadat je bepaalde voedingsmiddelen hebt gegeten.

Zelfs als je symptomen krijgt die niet met je darmen te maken hebben, zoals gewrichtspijn of hoofdpijn, kunnen deze symptomen worden veroorzaakt door je voeding.

Gezonde darmflora en het immuunsysteem

Er is veel onderzoek gedaan naar de bacteriën die in de darmen leven, hoe ze groeien, zich ontwikkelen en ons immuunsysteem goed laten functioneren. Het lijkt erop dat de darmflora van jonge kinderen een grote rol speelt bij het helpen van je immuuncellen om zich goed en in de juiste balans te ontwikkelen.

Goede bacteriën zijn belangrijke spelers in de relatie tussen je immuunsysteemcellen, zowel in de eerste verdedigingslinie als in de tweede.
Gunstige bacteriën stimuleren ook de productie van een beschermende antistof die een van de belangrijkste verdedigingsmechanismen in je darmen is. Het heet immunoglobuline A, een stof die door het immuunsysteem wordt gemaakt om vreemde stoffen te bestrijden.

Een link tussen leaky gut en auto-immuunziekten

leaky gut symptomen

Goede bacteriën in de darmen maken ook vetzuren met een korte keten aan, die alle cellen in je spijsverteringskanaal voeden en versterken, waardoor ze gezond blijven.

Ze helpen ook bij het vormen van je darmwand, de beschermende barrière die helpt om het voedsel in je darmen te houden en niet met de rest van je lichaam delen tijdens het eten.

Deze goede bacteriën werken samen met je immuuncellen om je direct te beschermen tegen schadelijke infecties en de functie van die barrière te behouden, zodat ongewenste vreemde eiwitten en infectieuze deeltjes niet in de bloedbaan kunnen komen.

Als deze barrière wordt aangetast, kunt je het zogenaamde lekkende darmsyndroom ontwikkelen, een aandoening die kan leiden tot auto-immuunziekten zoals MS, Sjogren syndroom, Addison ziekte, lupus, celiac ziekte, vitiligo, reumatoide artritis enz.

Leaky gut & gluten bij auto-immuunziekten

 

Onze goede bacteriën maken ook enzymen aan die spijsvertering verbeteren. Ze helpen met name het lichaam om gluten af te breken, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, spelt, rogge en kamut.

Gluten is een zeer giftig eiwit dat vaak een allergische reactie of andere immuunreactie veroorzaakt en is een groot probleem voor mensen met auto-immuunziekten.

Een link tussen maagzuur en het immuunsysteem

tablets, medicine, supplement
 

Maagzuur dat in de maag wordt geproduceerd, helpt je spijsverteringsenzymen te activeren.

Het voedsel van de maag gaat naar het bovenste deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm genoemd. Dit is het gebied waar de enzymen van je alvleesklier en de gal van je galblaas samenkomen met het voedsel om eiwitten, koolhydraten en vetten verder te verteren.

Deze enzymen hebben een lage pH (zuurgraad) nodig om goed te werken. Als je maagzuur of spijsverteringsenzymen niet hun best doen, maken ze hun werk niet af en komt gedeeltelijk verteerd voedsel verder in de darmen terecht.

Door deze deeltjes te laten reizen waar ze niet thuishoren wordt het probleem van het leaky gut syndroom vergroot en neemt het risico op voedselgevoeligheden en auto-immuunreacties toe.

Studies hebben zelfs aangetoond dat mensen die maagbeschermers (antacida) en protonpompremmers gebruiken, een verhoogd risico hebben om voedselgevoeligheden te ontwikkelen.

Nu kunt je zien waarom maagzuurremmers, waarvan veel mensen denken dat ze hun maag helpen, eigenlijk het tegenovergestelde doen en je immuunsysteem schaden.

Invloed van maagbeschermers op het immuunsysteem

Dus als je regelmatig maagbeschermers (maagzuurremmers) neemt, probeer ze dan langzaam af te bouwen. Maakt u zich geen zorgen. U hoeft niet te kiezen tussen brandend maagzuur en een maag met de juiste zuurgraad. Er zijn andere manieren om brandend maagzuur te verhelpen.

Wat algemeen bekend staat als brandend maagzuur wordt veroorzaakt door een versleten maagwand (het slijmvlies genoemd), waardoor deze rauw en gevoelig is voor de hoeveelheid zuur die in de maag zou moeten zitten.
Er zijn vele oorzaken die de maagwand kunnen beschadigen, waaronder stress, alcohol, de maagbacterie H.pylori, infecties en medicijnen.

Als de maagwand beschadigd is, voel je het zuur. Je zou het niet voelen als het slijmvlies dik en gezond was. Verrassend genoeg hebben veel mensen met reflux of brandend maagzuur eigenlijk te weinig maagzuur, een aandoening die hypochloorhydrie wordt genoemd.

Zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit Antwerpen in België dat mensen met diabetes type 1 en een auto-immuun schildklieraandoening drie tot vijf keer meer kans hadden op auto-immuun gastritis dan mensen die geen van beide aandoeningen hadden.

Voorbeeld uit mijn praktijk en de leaky gut

leaky gut therapie

Een paar jaar geleden kwam een vrouw naar mijn praktijk om af te vallen. Ze had van alles geprobeerd zei ze en niets leek te werken. Na veel vragen te hebben gesteld (wat ik eigenlijk doe om een breder beeld te krijgen van mogelijke aandoeningen). Ze had geen lichamelijke klachten, geen darmstoornissen alleen haar haar viel uit.

Dat is een alarm van het lichaam dat er iets niet in orde is! Voedingsstoffen worden niet opgenomen, maar waarom?

Via ontlasting- en voedselintolerantietests kwamen we erachter dat ze hoge intoleranties had voor gluten, lactose, eieren en appels. Als je het nu begrijpt had ze het leaky gut syndroom.

Eerst begonnen we met het eliminatiedieet, daarna verwijderden we wat niet in de darmflora thuishoorde, zoals ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en parasieten.

Als laatste bouwden we de darmflora weer op. Na 6 maanden lieten we opnieuw testen, de leaky gut was weg, gezonde slijmvliezen, meer energie, geen meer uitval van de haren. Bovendien, als een cadeautje meerdere kilo’s afgevallen!

Is de lekke darm herkend door de reguliere geneeskunde?

leaky gut symptomen

 

Het leaky gut syndroom is nog geen erkende diagnose in de medische gemeenschap – maar ik heb er alle vertrouwen in dat het ooit zal worden herkend, dankzij het enorme aantal onderzoeken dat al wereldwijd zijn uitgevoerd.

Als je leaky gut symptomen hebt raad ik je aan om met een orthomoleculaire of natuurgeneeskundige specialist te overleggen over de mogelijkheden voor de behandeling.

Wat zijn symptomen voor de leaky gut?

Veel voorkomende symptomen voor de leaky gut:

 • voedselgevoeligheden
 • spijsverteringsproblemen
 • auto-immuunziekte
 • schildklierdisfunctie
 • slechte opname van voedingsstoffen
 • inflammatoire huidaandoeningen
 • hersengerelateerde problemen zoals depressie en autisme.

Meer leaky gut symptomen lees hier

Het leaking gut dieet en supplementen.

leaky gut therapie
leaky gut therapie

 

Als je kan begrijpen is er geen 123 oplossing voor de leaky gut klachten.

Werk samen met een specialist, iemand die ervaringen heeft en kan je goed begeleiden. Meeste orthomoleculaire therapeuten hebben een goede begrip en ervaringen met het leaky gut syndroom.

* Meer over testen, het dieet voor de leaky gut, voedselintolerantie en supplementen lees hier.

Eindelijk goed werkende darmen?

 

Wil je jouw darmen weer optimaal laten functioneren en daarmee een boost geven aan je gezondheid? 

Wil je met mij aan de slag? Fantastisch! Neem contact met mij op om te bepalen wat de allerbeste strategie voor jou is.

alternatieve geneeswijze maastricht

Leaky gut therapie | Darmflora en huidaandoeningen | Leaking gut dieet

Reacties

12 reacties op “Leaky gut symptomen | Leaky gut therapie |Leaking gut dieet”

 1. Pingback: Lekkende darm symptomen / Onderzoeken/ Natuurlijke behandeling

 2. Pingback: PDS en spastische darmen symptomen. Natuurlijke behandeling van PDS

 3. Pingback: Maag pijn na eten. Wat is aan de hand? Natuurlijke oplossingen

 4. Pingback: Langdurige diarree en vermoeidheid. Wat te eten? Hoe stop je diarree?

 5. Pingback: Eczeem behandelen van binnenuit - Natural Medicine Practice Elena

 6. Ik heb eigenlijk geen last van spijsvertering maar wel in mijn gewrichten en heel moe. Kan dit bij mij leaky gut zijn?

  1. Dat kan zeker zijn. Een op 8 mensen hebben last van darmproblematies (statistiek van de lab), de andere 7 kunnen darmgerelateerde klachten hebben zoals pijn in gewrichten, vermoeidheid, wisselende stemming enz.

 7. Bij mij was ook geen last van buikpijn maar mist in mijn hoofd en kon niks onthouden, soms een beetje vettige ontlasting.

 8. Pingback: Jicht in de voet - Natural Medicine Practice Elena

 9. Pingback: Parasieten in je darmen - Natural Medicine Practice Elena

 10. Pingback: Auto immuun ziektes - Natural Medicine Practice Elena

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

een klanten dag
Uncategorized
Elena Karnaukhova

Een klanten dag

Met plezier wil ik een klantendag organiseren voor mijn lieve klanten en vrienden. Al een tijdje wilde ik dit organiseren maar ik wist niet in

Read More »