psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten

psychosomatische fysiotherapie

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid, die worden veroorzaakt of verergerd door psychische of emotionele factoren. Deze klachten kunnen zeer storend zijn in het dagelijks leven en leiden tot werk- en schoolverzuim, verminderde productiviteit en verminderde levenskwaliteit. Gelukkig bestaan er effectieve behandelingen voor mensen met psychosomatische klachten.

Psycho - soma

Psycho soma is een holistische benadering van lichamelijke en geestelijke gezondheid die psychotherapie en somatische (op het lichaam gebaseerde) bewustzijnspraktijken combineert. Het is gebaseerd op de overtuiging dat emotioneel en lichamelijk welzijn met elkaar verbonden zijn, en dat beide moeten worden aangepakt om een duurzame gezondheid te bereiken. 

psychosomatische fysiotherapie

Onderliggende oorzaak van de psychosomatische klachten

De eerste stap in de behandeling van psychosomatische klachten is het vaststellen van de onderliggende oorzaak. Dit houdt vaak in dat de mentale en emotionele geschiedenis van de patiënt moet worden onderzocht om mogelijke oorzaken van de symptomen vast te stellen. 

Het is ook belangrijk om eventuele medische aandoeningen uit te sluiten die kunnen bijdragen aan de lichamelijke klachten. Zodra de oorzaak van de symptomen is vastgesteld, kan met de behandeling worden begonnen.

psychosomatische therapie

Welke therapies worden gebruikt in mijn praktijk om psychosomatische klachten te behandelen?

Allereerste is het belangrijk om een oorzaak te vinden van de klachten. Ik heb vaker geschreven over mijn dochter, die paniekaanvallen en hoofdpijn had, een soort van psychosomatische klachten. Hier kun je meer erover lezen.

De volgende gebruik ik in de praktijk en een oorzaak te vinden en te behandelen:

 • Lichaamsgerichte psychotherapie 
 • Aromatherapie
 • Orthomoleculaire geneeskunde
 • Gedragsverandering
 • Energetische behandeling
 • Voeding en leefstijl aan te passen
 • Labonderzoeken 
psychosomatische klachten

Wat is de behandeling van psychosomatische klachten?

 • De meest effectieve behandeling voor psychosomatische klachten is psychotherapie. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een bijzonder effectieve vorm van behandeling voor psychosomatische klachten.
 • Naast psychotherapie kunnen ook andere vormen van behandeling worden gebruikt om psychosomatische klachten te verhelpen. Ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling en progressieve spierontspanning, kunnen de lichamelijke symptomen van psychosomatische klachten helpen verminderen. Lichaamsbeweging kan ook nuttig zijn bij de behandeling van deze klachten, omdat het stress vermindert en de stemming verbetert.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat psychosomatische klachten het dagelijks leven ernstig kunnen verstoren, en het is belangrijk om professionele hulp te zoeken als u denkt dat u psychosomatische klachten heeft. Met de juiste behandeling is het mogelijk deze klachten te beheersen en een gezond en productief leven te leiden.

Wat zijn de symptomen?

 • Symptomen van psychosomatische klachten kunnen zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, spierpijn, slaapproblemen en concentratieproblemen. Andere veel voorkomende symptomen zijn angst, depressie, vaak ziek zijn, paniekaanvallen en verlies van belangstelling voor activiteiten.
PSYCHOSOMATISCHE KLACHTEN KIND

PSYCHOSOMATISCHE KLACHTEN KIND

Psychosomatiek is een tak van de geneeskunde en psychologie die de relatie bestudeert tussen psychologische factoren en de ontwikkeling van somatische ziekten. Dat wil zeggen, onopgeloste, “intern bepaalde” stresssituaties manifesteren zich via lichamelijke manifestaties.

Volwassenen benadrukken vaak dat “alle ziekten door zenuwen worden veroorzaakt”, maar om de een of andere reden alleen als het om henzelf gaat. Als het om de psychosomatiek van kinderen gaat, verwerpen vaders en moeders meestal de mogelijkheid van dergelijke oorzaken. En voor niets. Een kind is waarschijnlijk nog vatbaarder voor psychosomatische aandoeningen dan een volwassene, omdat op kinderleeftijd de vaardigheden om spanningen en ervaringen te overwinnen nog niet gevormd zijn, er een verhoogde emotionaliteit en gevoeligheid is.

Bij deze wil ik ook toevoegen dat een kind kunt psychosomatische klachten hebben van onverwerkte emoties of trauma’s bij hun moeder. Dit was een geval met mijn dochter. 

Reacties

1 reactie op “Psychosomatische klachten”

 1. Pingback: Overgang en Menopauze. Goed of slecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

een klanten dag
Uncategorized
Elena Karnaukhova

Een klanten dag

Met plezier wil ik een klantendag organiseren voor mijn lieve klanten en vrienden. Al een tijdje wilde ik dit organiseren maar ik wist niet in

Read More »