psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten

psychosomatische fysiotherapie

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid, die worden veroorzaakt of verergerd door psychische of emotionele factoren. Deze klachten kunnen zeer storend zijn in het dagelijks leven en leiden tot werk- en schoolverzuim, verminderde productiviteit en verminderde levenskwaliteit. Gelukkig bestaan er effectieve behandelingen voor mensen met psychosomatische klachten.

Psycho - soma

Psycho soma is een holistische benadering van lichamelijke en geestelijke gezondheid die psychotherapie en somatische (op het lichaam gebaseerde) bewustzijnspraktijken combineert. Het is gebaseerd op de overtuiging dat emotioneel en lichamelijk welzijn met elkaar verbonden zijn, en dat beide moeten worden aangepakt om een duurzame gezondheid te bereiken. 

psychosomatische fysiotherapie

Onderliggende oorzaak van de klachten

De eerste stap in de behandeling van psychosomatische klachten is het vaststellen van de onderliggende oorzaak. Dit houdt vaak in dat de mentale en emotionele geschiedenis van de patiënt moet worden onderzocht om mogelijke oorzaken van de symptomen vast te stellen. Het is ook belangrijk om eventuele medische aandoeningen uit te sluiten die kunnen bijdragen aan de lichamelijke klachten. Zodra de oorzaak van de symptomen is vastgesteld, kan met de behandeling worden begonnen.

psychosomatische therapie

Welke therapies worden gebruikt in mijn praktijk om psychosomatische klachten te behandlen?

Allereerste is het belangrijk om een oorzaak te vinden van de klachten. Ik heb vaker geschreven over mijn dochter, die paniekaanvallen en hoofdpijn had, een soort van psychosomatische klachten. Hier kun je meer erover lezen.

De volgende gebruik ik in de praktijk en een oorzaak te vinden en te behandelen:

 • Lichaamsgerichte psychotherapie 
 • Aromatherapie
 • Orthomoleculaire geneeskunde
 • Gedragsverandering
 • Energetische behandeling
 • Voeding en leefstijl aan te passen
 • Labonderzoeken 
psychosomatische klachten

Wat is de behandeling van psychosomatische klachten?

 • De meest effectieve behandeling voor psychosomatische klachten is psychotherapie. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een bijzonder effectieve vorm van behandeling voor psychosomatische klachten.
 • Naast psychotherapie kunnen ook andere vormen van behandeling worden gebruikt om psychosomatische klachten te verhelpen. Ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling en progressieve spierontspanning, kunnen de lichamelijke symptomen van psychosomatische klachten helpen verminderen. Lichaamsbeweging kan ook nuttig zijn bij de behandeling van deze klachten, omdat het stress vermindert en de stemming verbetert.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat psychosomatische klachten het dagelijks leven ernstig kunnen verstoren, en het is belangrijk om professionele hulp te zoeken als u denkt dat u psychosomatische klachten heeft. Met de juiste behandeling is het mogelijk deze klachten te beheersen en een gezond en productief leven te leiden.

Wat zijn de symptomen?

 • Symptomen van psychosomatische klachten kunnen zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, spierpijn, slaapproblemen en concentratieproblemen. Andere veel voorkomende symptomen zijn angst, depressie, vaak ziek zijn, paniekaanvallen en verlies van belangstelling voor activiteiten.

Reacties

1 reactie op “Psychosomatische klachten”

 1. Pingback: Overgang en Menopauze. Goed of slecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

spirituele coaching
Nieuws
Elena Karnaukhova

Spirituele coaching

Het doel van spirituele coaching | Cursussen tot spirituele ontwikkeling Spirituele coaching is een vorm van alternatieve therapie die de laatste jaren steeds populairder wordt.

Read More »
spirituele reizen in jezelf
Uncategorized
Elena Karnaukhova

Духовное путешествие в себя

Духовное путешествие в себя | Саморазвитие и профессиональный рост | курс ONLINE Спросите себя, почему вы больны (так часто), несчастливы, находитесь в этой ситуации, испытываете

Read More »
Vind je terug in jezelf
Evenementen
Elena Karnaukhova

Vind je terug in jezelf

Wandel workshop | Vind je terug in jezelf Voor wie? Mensen met lichamelijke of geestelijke klachten en mensen die tot rust willen komen. We nemen

Read More »