Ziekte van Pfeiffer en gevolgen ervan

Wat is de ziekte van Pfeiffer en symptomen ervan?

ziekte van pfeiffer gevolgen
ziekte van pfeiffer gevolgen

Pfeiffer is namelijk een infectieziekte die veroorzaak wordt door Epstein Barr virus (EBV). Ziekte van Pfeiffer is in het Engels bekent als mononucleosis. Mononucleosis is gekenmerkt door een bloedbeeld met veel abnormale lymfocyten.

Het Epstein Barr-virus (EBV), ook wel humaan herpesvirus 4 genoemd, is een van de acht bekende herpesvirussen die mensen treffen.

Symptomen van ziekte van Pfeiffer

Vooral tieners en jongvolwassenen ervaren klachten bij Pfeiffer. Bij jonge kinderen en volwassenen zijn de symptomen vaak milder.

Bij oudere leeftijd de klachten kunnen erger zijn zoals langdurige zware vermoeidheid, griepachtige verschijnselen en opgezwollen klieren komen vaak voor.

ziekte van pfeiffer symptomen
ziekte van pfeiffer symptomen: vermoeidheid

Meest bekende symptomen van EBV infectie

 • Vermoeidheid
 • Griepachtige verschijnselen
 • Koorts
 • Keelpijn duurt lager dan een week
 • Hoofdpijn
 • Typisch voor de ziekte van Pfeiffer zijn opgezwollen lymfeklieren in je hals, oksels en liezen.
 • Komen vaak voor: splenomegalie – vergroting van milt (50% van de gevallen, de milt van de patiënt is ook zeer week!), hepatomegalie – vergroting van lever (12% van de gevallen), dit kan leiden tot geelzucht
 • Soms zie je huiduitslag die lijkt op rode hond (rubella) vooral bij jonge kinderen
 • Kinderen kunnen ook diarree en oorontstekingen ervaren

Is Pfeiffer besmettelijk?

Ja. Net als andere herpesvirussen wordt het Epstein Barr-virus verspreid via intiem contact – wat betekent lichaamsvloeistoffen, voornamelijk speeksel (kussen). Het wordt ook “kussen ziekte” genoemd. Hoewel het ook kan worden doorgegeven via bloed en sperma.

Wat zijn gevolgen van de ziekte van Pfeiffer?

De meeste mensen hebben een ongecompliceerde gevolg van de infectie met EBV die binnen enkele weken vanzelf verdwijnt.

Sommigen mensen ontwikkelen echter complicaties, waaronder obstructie van de bovenste luchtwegen, chronisch vermoeidheidssyndroom, neurologische aandoeningen, hepatitis of scheuring van de milt.

Incubatieperiode van de ziekte

Deze varieert van 4 dagen tot 8 weken. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd is de incubatietijd kan korter zijn maar klopt niet altijd.


Welke auto immuunziekten kunnen worden veroorzaakt door het Epstein Barr-virus?

ziekte van pfeiffer gevolgen
epstein barr birus en auto-immuunziektes


Epstein-Barr-virus eiwit kan risicogenen voor auto-immuunziekten ‘inschakelen’. Met andere worden het eiwit dat wordt geproduceerd door het virus kunt activeren genen die geassocieerd zijn met het risico van auto-immuunziekten.

Onderzoekers geloven dat de volgende 7 aandoeningen in verband zijn met EBV:

 • lupus
 • multiple sclerose
 • reumatoïde artritis
 • inflammatoire darmziekten (Crohn, colitis ulcerosa)
 • diabetes type 1
 • juveniele idiopathische artritis
 • coeliakie

Het onderzoek Epstein-Barr-virus bij 7 auto-immuunziekten.

Vergeet niet dat EBV de reden kan zijn dat je schildklier traag is. Het kan ervoor zorgen dat je extra zwaarder wordt, angstaanvallen en depressies ontwikkelt of slaap verliest.

Behandeling van de ziekte van Pfeiffer

ziekte van pfeiffer symptomen
ziekte van pfeiffer gevolgen

Gaat het vanzelf over? Een rol van lever en milt.

De ziekte van Pfeiffer kan meestal geen kwaad en gaat vanzelf over hoor ik vaak. Met deze ben ik niet mee eens. Als alle virussen, het Epstein Barr virus heeft neiging in lever of milt zich verstoppen. Ze zijn vaak gezwollen of vergroten.

Daarom is het logisch volgens mij lever en milt te ondersteunen, inclusief de lymfeklieren die vaak opgezet zijn.

Lymfeklieren zorgen er namelijk onder meer voor dat afvalstoffen van virussen of bacteriën het lichaam verlaten via het bloed. Daarom zie je vaak dat lymfeklieren zijn opgezwollen bij infectieziektes.

Wat kunt je gebruiken om lever en milt te ontgiften?

Weet je trouwens dat het virus in het latijn betekent gif? Dus ontgiften is het juiste word.

Persoonlijk advieseer ik kruiden te gebruiken zoals mariadistel, oregano, zwarte komijn, artisjok of cat’s claw of homeopatische druppeltjes.

Het juiste advies en behandeling van EBV infectie

EBV infectie
EBV infectie behandeling

Er zijn veel preparaten op de markt. Het is beter als ik een persoonlijke advies kan geven om milt, lever en ook lymfeklieren te ondersteunen in het proces van het opruimen en ontgiften.

Ik kijk niet alleen naar de virale symptomen maar ook naar de hele mens. Hoe werken jou darmen? Omdat 70% van onze immuuncellen worden in de darmen aangemaakt. Zijn er bacterien, parasieten aanwezig of overgroei van gisten zoals candida? Wat is jouw eet-, slaappatroon enz. Omdat deze allemaal bijdragen aan de gezondheid van de mens.

Persoonlijke ervaring met EBV en virussen in het algemeen

Mijn zoon was besmet geraakt met de EBV infectie rond zijn 20 jaar oud. Hij was toen een student en woonde bij kamers. Hij had veel last van zijn keel, opgezwollen tong en lippen. Hij was echt ziek. Toen wisten we niet wat aan de hand was. Pas later waren anti-stoffen van EBV in het bloed gevonden.

Mijn dochter had ook een virale infectie, een van de herpesvirussen gekregen. Symptomen, vooral vermoeidheid, griepachtige gevoel en bleeks uitzien. Ik liet bij haar meteen checken wat aan de hand was. Het bleek dat ze het herpes virus had gekregen. Ik begon haar behandelen met kruiden tegen virussen. Het ging goed tot ze rode kringen onder haar ogen had gekregen die niet weg waren. Dokters wisten niet wat aan de hand was, gelukkig een collega van mij, natuurgeneeskundige stelde voor dat haar lymfesysteem is “geblokkeerd”.

Inderdaad ze had pijnlijke lymfeklieren op haar nek. Na het gebruiken van kruiden en druppeltjes om lymfesysteem te ondersteunen binnen een dag de rode kringen onder haar ogen waren weg. Het was bijna niet te geloven dat zo snel dit was opgelost.

Na een week van de behandeling ze voelde zich veel beter en kon alweer na school gaan.

Een holistische benadering om virale infecties aan te pakken.

In mijn praktijk werk ik holistisch. Bij een holistische geneeswijze wordt het gehele individu betrokken en niet verschillende onderdelen van het lichaam.

Laboratorium, energetische onderzoeken en uitgebreide vragenlijsten zijn onmisbaar in de holistische therapie.

Heb je vragen neem contact met me op voor een persoonlijke advies en behandeling

Elena K slimline
Drs. Elena Karnaukhova
Voeding, Leefstijl & Orthomoleculaire therapeut

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

een klanten dag
Uncategorized
Elena Karnaukhova

Een klanten dag

Met plezier wil ik een klantendag organiseren voor mijn lieve klanten en vrienden. Al een tijdje wilde ik dit organiseren maar ik wist niet in

Read More »