auto immuun ziekten

Auto immuun ziektes

Auto immuun betekenis

Auto immuun ziektes zijn een groep aandoeningen waarbij het immuunsysteem ten onrechte de lichaamseigen cellen en weefsels aanvalt.

Deze aandoeningen kunnen verschillende organen en systemen aantasten, wat leidt tot chronische ontstekingen en een scala aan symptomen.

Het begrijpen en beheersen van auto-immuunziekten is cruciaal voor mensen die eraan lijden, omdat het een grote invloed kan hebben op de kwaliteit van hun leven.

I. Auto immuun ziektes op natuurlijke manier aanpaken

Om auto immuun ziektes op natuurlijke wijze te beheersen, is een allesomvattende aanpak nodig die rekening houdt met leefstijlfactoren, voedingskeuzes en natuurlijk darmproblematiek en darmflora.

Door de onderliggende oorzaken van auto immuun ziekten te begrijpen en gerichte veranderingen aan te brengen, kunnen mensen vaak hun symptomen verlichten, ontstekingen verminderen en hun algehele gezondheid verbeteren.

 

auto immuun ziekten

II. Een link tussen leaky gut en darmflora op auto immuun ziektes

Recente onderzoeken hebben een sterk verband aangetoond tussen auto-immuniteit en darmgezondheid. Met name ontsteking van de darm, bekend als leaky gut, is in verband gebracht met een verhoogd risico op auto immuun ziekten.

Daarnaast is aangetoond dat de samenstelling van de darmmicrobiota – de gemeenschap van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen in de darm – een rol speelt bij de ontwikkeling van auto immuun ziekten.

Ziekteverwekkers zoals parasieten in de darmen kunnen schade veroorzaken aan het darmslijmvlies, wat leidt tot een aandoening die bekend staat als leaky gut (lekkende darm).

Leaky gut, of darmpermeabiliteit, treedt op wanneer de tight junctions tussen darmcellen verzwakt raken, waardoor moleculen die normaal gesproken niet door de darmwand kunnen, dat toch doen.

Dit kan leiden tot ontstekingen en een immuunrespons uitlokken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, een grotere kans hebben om auto-immuunziekten te ontwikkelen.

Men denkt dat de ontsteking en verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen die gepaard gaan met deze aandoeningen leiden tot een overactieve immuunrespons, waardoor het lichaam ten onrechte zijn eigen weefsels en organen aanvalt.

Afbeelding van Elena Karnaukhova

Elena Karnaukhova

Voeding/ Othomoleculaire geneeskunde/ Emotions relief
auto immuunziekte symptomen

III. Veel voorkomende auto-immuunziekten en symptomen

A. Ziekte van Addison:

De ziekte van Addison treedt op wanneer de bijnieren niet genoeg hormonen produceren.
Symptomen zijn onder andere vermoeidheid, gewichtsverlies, lage bloeddruk en een donkere huid.
Natuurlijke behandelingen voor de ziekte van Addison richten zich op hormoonvervangingstherapie, stressverminderingstechnieken en een uitgebalanceerd dieet.

B. Coeliakie – Sprue (Glutengevoelige Enteropathie):

Coeliakie is een immuunreactie op gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge.
De symptomen kunnen spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, gewichtsverlies en een tekort aan voedingsstoffen zijn.
Om coeliakie op een natuurlijke manier te beheersen moet je een glutenvrij dieet volgen, de darmgezondheid ondersteunen met probiotica en tekorten aan voedingsstoffen aanvullen.

C. Reactieve artritis:

Reactieve artritis ontwikkelt zich meestal na een infectie en veroorzaakt gewrichtsontsteking.
Symptomen zijn vaak gewrichtspijn, stijfheid en zwelling, samen met mogelijke betrokkenheid van de ogen en urinewegen.
Natuurlijke behandeling van reactieve artritis kan een ontstekingsremmend dieet, lichte lichaamsbeweging, stressvermindering en natuurlijke pijnstillende maatregelen omvatten.

D. Reumatoïde artritis:

Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsaandoening die de gewrichten aantast.
Symptomen zijn onder andere gewrichtspijn, zwelling, stijfheid en vermoeidheid.
Natuurlijke benaderingen voor het beheersen van reumatoïde artritis kunnen een ontstekingsremmend dieet, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagementtechnieken omvatten.

E. Dermatomyositis:

Dermatomyositis wordt gekenmerkt door spierzwakte en huidontsteking.
De symptomen kunnen spierpijn, moeite met slikken en een opvallende huiduitslag zijn.
Natuurlijke behandelingsopties voor dermatomyositis zijn onder andere fysiotherapie, lichte lichaamsbeweging, een ontstekingsremmend dieet en stressverminderingstechnieken.

F. Ziekte van Graves:

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte die de schildklier aantast.
De symptomen kunnen zijn hyperthyreoïdie, gewichtsverlies, angst en oogproblemen.
Natuurlijke benaderingen voor de behandeling van de ziekte van Graves kunnen bestaan uit stressvermindering, veranderingen in het dieet (zoals het verminderen van de jodiuminname) en kruidenmiddelen die de schildklierfunctie ondersteunen.

G. Hashimoto’s schildklierontsteking:

Hashimoto’s thyroiditis wordt gekenmerkt door een onderactieve schildklier als gevolg van een aanval van het immuunsysteem.
Symptomen zijn vaak vermoeidheid, gewichtstoename, haaruitval en depressie.
Natuurlijke behandelingsstrategieën voor Hashimoto’s thyroiditis kunnen bestaan uit het optimaliseren van voeding, het beheersen van stress, het aanpakken van tekorten aan voedingsstoffen en het ondersteunen van de schildkliergezondheid met kruiden en supplementen.

H. Multiple Sclerose:

Multiple sclerose tast het centrale zenuwstelsel aan, wat leidt tot communicatieproblemen tussen de hersenen en de rest van het lichaam.
De symptomen kunnen sterk variëren, maar omvatten vermoeidheid, spierzwakte, evenwichtsproblemen en cognitieve problemen.
Een natuurlijke aanpak van multiple sclerose kan bestaan uit een dieet met veel voedingsstoffen, regelmatige lichaamsbeweging, stressverminderingstechnieken en gerichte supplementatie.

I. Myasthenia Gravis:

Myasthenia gravis veroorzaakt spierzwakte en vermoeidheid als gevolg van een gestoorde zenuw-spier communicatie.
Symptomen zijn vaak moeite met spreken, slikken en spiervermoeidheid.
Natuurlijke behandelingsopties voor myasthenia gravis kunnen bestaan uit aanpassingen in de levensstijl, stressverminderingstechnieken, lichte lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet dat de gezondheid van de spieren ondersteunt.

J. Pernicieuze anemie:

Pernicieuze anemie wordt gekenmerkt door een tekort aan vitamine B12, wat de productie van rode bloedcellen beïnvloedt.
Symptomen zijn onder andere vermoeidheid, zwakte, kortademigheid en neurologische problemen.
Natuurlijke benaderingen om pernicieuze anemie te behandelen zijn veranderingen in het dieet, suppletie met B12 en het aanpakken van onderliggende darmgezondheidsproblemen die de absorptie beïnvloeden.

K. Syndroom van Sjögren:

Het syndroom van Sjögren tast de klieren aan die vocht produceren, wat leidt tot droogheid van de ogen, mond en andere delen van het lichaam.
De symptomen zijn vaak droge ogen, een droge mond, vermoeidheid en gewrichtspijn.
Natuurlijke strategieën voor het omgaan met het syndroom van Sjögren kunnen bestaan uit het optimaliseren van de hydratatie, het gebruik van kunstmatige tranen en speekselvervangers, en het opnemen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen in het dieet.

L. Systemische lupus erythematosus:

Systemische lupus erythematosus (SLE) is een chronische auto-immuunziekte die meerdere organen en systemen kan aantasten.
Symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen bestaan uit vermoeidheid, gewrichtspijn, huiduitslag en orgaanbetrokkenheid.
Natuurlijke benaderingen om met SLE om te gaan kunnen bestaan uit een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, stressverminderingstechnieken en natuurlijke ontstekingsremmende supplementen.

M. Type 1 Diabetes:

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de insulineproducerende cellen in de alvleesklier aanvalt.
Symptomen zijn onder andere meer dorst, vaak plassen, gewichtsverlies en vermoeidheid.
De natuurlijke behandeling van type 1 diabetes bestaat uit het controleren van de bloedsuikerspiegel, insulinetherapie, een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement.

auto immuunziekte alternatieve behandeling

IV. Auto-immuunziekten symptomen, diagnose en behandeling

Er is geen standaardaanpak voor de behandeling van auto-immuunziekten, maar sommige natuurlijke behandelingen kunnen veranderingen in levensstijl omvatten, zoals aanpassing van het dieet, voedingssupplementen, stressvermindering en lichaamsbeweging.

Daarnaast vinden sommige mensen dat kruidenremedies, acupunctuur en andere vormen van traditionele geneeskunde nuttig kunnen zijn bij het beheersen van auto-immuunsymptomen.

Natuurlijke behandelingen voor auto-immuunziekten kunnen bestaan uit het versterken van je darmen en darmflora.

Verwijder triggers en ziekteverwekkers zoals parasieten, schimmels en verkeerde bacteriën uit je darmen. 

Werk met een specialist!

In mijn praktijk werk ik holistisch. Dus het hele lichaam wordt behandeld i.p.v. onderdelen ervan.

V. Levensstijl en voeding

 

Leefstijl aanpassen bij het omgaan met auto-immuunziekten, zoals stressvermindering, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap.


Het belang van een goed uitgebalanceerd dieet dat zich richt op volwaardige voedingsmiddelen met veel voedingsstoffen en waarbij mogelijke triggers of allergenen worden vermeden.


Specifieke dieetoverwegingen, zoals een ontstekingsremmend dieet of een glutenvrij dieet, gebaseerd op de behoeften en aandoening van de persoon.

Lang geleden kwam ik bij Elena met haaruitval. Toen zei ze hoe is het met jouw darmen? Prima zei ik. Maar de testen hebben een andere verhaal laten zien. Het bleek dat ik ontstekingen had in mijn darmen, had leaky darm en daarna was nog ontdekt dat ik schildklier problemen had. Nu kan ik een duidelijke link maken met auto ummuunziekte en haaruitvaal symptomen. Het is alweer rustig in mijn lijf, geen gekke dingen, mijn haar is helemaal prima en ik voel mij top! Bedankt Elena, jij bent een super holistische arts!
David
ICT manager
Voordat ik bij Elena kwam had ik al meer dan 6 weken last van mijn maag en darmen. De antibioticakuur van de dokter sloeg niet aan en die wilde een tweede (dubbele) kuur starten. Toen ben ik op zoek gegaan naar een gezonder alternatief en vond ik Elena. Zij kon meteen afspreken (was heel flexibel) en de kruiden & supplementen sloegen al na één dag aan (!). Ze communiceert ook duidelijk en vertelt precies wat je moet bestellen; heel fijn. Dankjewel Elena!
Puur Tom
Coaching voor mannen
Ik kwam bij Elena met Hashimoto, een auto immuun ziekte van schildklier. Ze heeft ook niks met mijn schildklier gedaan maar probeerde een oorzaak te vinden. Ik had veel stress in mijn leven gehad, daarna veel last van darmen en als een cado auto immuun ziekte 🙁 Ik moest beter naar mijn lijf luisteren maar ja, te laat! Ik heb de hele trajekt gedaan om mijn darmflora opnieuw te laten groeien en ik voel mij geweldig! meer energie, zelfs afgevallen en rustig in mijn hoofd. Hartstikke bedankt!
Alisa Shijn
Moeder van 2 kids

Reacties

16 reacties op “Auto immuun ziektes”

 1. Hoi Elena, Ik heb Reumatoïde artritis, kan het zijn dat ik ook lekkende darmen heb? En wat is de natuurlijke behandeling?

  1. Hoi Lisa, dat kan zeker zijn maar ik moet meer over jou weten. Wanneer is het allemaal begonnen, had je last van je darmen.
   Trouwens, niet idereen heeft last van zijn darmen en toch lekkende darmen kunt hebben, die uiten gewoon op de andere wegen zoals huiduislag, hoofdpijn,
   ontstekkingen, auto immuun ziektes enz. Het is beter naar mij te bellen als je vragen hebt. Groetjes
   Elena

 2. Pingback: Darmflora herstellen na antibiotica | Darmflora herstellen natuurlijk

 3. Pingback: Parasieten in je darmen | Symptomen | Natuurlijke behandeling

 4. Pingback: Waar voel je verdriet in je lichaam | Verdriet en boosheid loslaten

 5. Pingback: Wat is een nieuwetijdskind |

 6. Pingback: Depressieve symptomen | Depressie symptomen vrouw

 7. Pingback: H.Pylori, misselijkheid, maagzweer, vermoeidheid. Natuurlijk. Maastricht

 8. Pingback: Jodium tekort zelf testen | Trage schildklier

 9. Pingback: Ademhalingstherapie in de buurt | Adem therapie

 10. Pingback: Persisterende depressieve stoornis behandeling | Natuurlijk

 11. Pingback: Psychosomatische klachten kind | Wat is een primair oorzaak

 12. Pingback: Lekkende darm syndroom symptomen | Lekkende darm huiduitslag

 13. Pingback: Leaky gut symptomen | Leaky gut therapie | Holistische benadering

 14. Pingback: Vitamine D tekort symptomen ogen | Vitamine D tekort angst

 15. Pingback: Jezelf weer terug vinden | Jezelf terugvinden therapie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

Nieuws
Elena Karnaukhova

Retreat in South of France

This is our first retreat in France | “LA GRANDE RECONNECTION” What do we offer 8 days ALL inclusive in a prestigious location in Southern

Read More »
een klanten dag
Nieuws
Elena Karnaukhova

Hoge vibraties workshop

Als jouw energietrilling hoog genoeg wordt, zal je leven zich moeiteloos ontvouwen in overeenstemming met je zielenopdracht. Daarentegen schept een lagere en tragere trilling een

Read More »