ache, adult, depression

Overgangsklachten verminderen

Wat kun je doen om overgangsklachten te verminderen? Hoelang duurt de overgang?

Meest bekende symptomen van de ovegang bij vrouwen

In de overgang verandert er veel voor vrouwen. De overgang is ook helemaal geen sexy onderwerp. Je zou zelf willen dat je nog jong en volkomen vitaal was. Echter kamp je ondertussen met de zaken zoals:

Lichamelijke overgangsklachten

Psychische overgangsklachten

 • Hartklopingen
 • Gewichtstoename
 • Vaginale klachten
 • Opvliegers
 • Vochtretentie, opgeblazen gevoel
 • Gewrichtspijn. Oestrogeen speelt een rol bij het beheersen van ontstekingsniveaus door het hele lichaam, dus zonder dit lopen vrouwen meer risico gewrichtspijn te ontwikkelen
 • Migraine en frequente hoofdpijn: verminderde doorbloeding, gebrek aan slaap, angst en andere problemen kunnen bijdragen aan frequente hoofdpijn
 • Maag/darmklachten
  (vaak obstipatie of PDS)
 • Haar dunner worden
 • Droge huid: veel vrouwen merken dat hun huid tekenen van veroudering begint te vertonen, zoals rimpels, donkere vlekken, droogheid, minder elastisch en soms meer jeuk
 • Veranderingen in het borstweefsel: de borsten kunnen kleiner worden, hebben meer vetweefsel en verliezen een deel van hun volume

 

 • Hopeloosheid
 • Piekeren
 • Prikkelbaarheid
 • Slechtere concentratie: oestrogeen en testosteron spelen een rol bij het geheugen, de motivatie en de stemming
 • Eetlustverandering, eetbuien
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid, gebrek aan energie
 • Huilbuien
 • Depressieve gevoelens en soms angst
 • Eenzaamheid, zich terugtrekken
 • Gevoel de controle kwijt te raken
 • Overgangsklachten vermoeidheid

Doe een test voor overgangsklachten!

Minst bekende symptomen bij vrouwen in de overgang

 • Brandende tong
 • Tandenpijn of droge mond
 • Gevoel van elektrische schokken. Dit is nog niet helemaal begrepen, maar men denkt dat het te wijten kan zijn aan hormonale onevenwichtigheden die van invloed zijn op hoe de hersenen interpreteren en boodschappen sturen naar het zenuwstelsel.
overgangsklachten vermoeidheid

Wat is de overgang bij vrouwen?

De overgang is ook perimenopauze genoemd in het Engels. Het reproductieve leven van een vrouw is opgesplitst in drie grote tijdsperioden:

1. De jaren van actieve reproductie / vruchtbaarheid

2. De menopauze jaren (inclusief de overgang)

3. En de jaren na de menopauze

Het proces dat meeste mensen ‘menopauze’ noemen, kan in feite in drie delen worden verdeeld: perimenopauze, menopauze en postmenopauze.

Menopauze wordt gedefinieerd als de tijdsperiode die begint 12 maanden na de laatste menstruatiecyclus / laatste menstruatie van een vrouw.

Hoelang duurt de overgang?

Net als bij de menopauze zelf verschilt dit van vrouw tot vrouw.

 

 

Iedere vrouw komt uiteindelijk in de overgang. Dat kan al vrij vroeg, rond je 40e, maar ook pas na je 55e. Sommige vrouwen beginnen nu echter eerder met de overgang vanwege bepaalde medische problemen in het verleden. In je lichaam gaat er hormonaal het een en ander veranderen en dat kan allerlei klachten veroorzaken.

Van overgang naar de menopauze. Hoelang duurt de overgang?

overgangsklachten vermoeidheid

 

Tijdens elk van de belangrijkste reproductieve fasen van het leven van een vrouw die hierboven zijn beschreven, werken verschillende hormonale klieren in haar lichaam samen om te bepalen hoeveel van elk hormoon wordt geproduceerd. Klieren inclusief de hypofyse, eierstokken en schildklier spelen allemaal een rol bij de overgang naar de menopauze.

Zelfs andere organen / weefsels zoals de baarmoeder, borstweefsel en vetcellen (vetweefsel) zijn in staat hormonen af te scheiden die de voortplanting beïnvloeden.

overgangsklachten vermoeidheid

Hormonale veranderingen: oestrogeen, progesteron, testosteron

overgangsklachten test

De belangrijkste hormonale veranderingen die betrokken zijn bij de perimenopauze, menopauze en postmenopauze zijn oestrogeen, progesteron en testosteron. Hoewel andere hormonen meestal ook verschuiven en betrokken zijn (inclusief serotonine en insuline), hebben deze drie de grootste invloed op het voortplantingsvermogen van een vrouw – vooral oestrogeen

 • Oestrogeen is de verzamelnaam voor drie soorten vrouwelijke hormonen (estoril, estradiol en oestron) die meestal worden uitgescheiden door de eierstokken. De drie soorten oestrogeen zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor het geven van vrouwelijke eigenschappen aan vrouwen (en tot op zekere hoogte ook voor mannen), waaronder haar voortplantingsvermogen, vet rond haar heupen / dijen en haar gladde huid.
 • Progesteron is het hormoon dat de baarmoeder voorbereidt op zwangerschap naast andere banen
 • Testosteron is het hormoon dat meestal wordt geassocieerd met mannelijke eigenschappen.

Wanneer de eierstokken stoppen met het maken van een hoog percentage van het oestrogeen van je lichaam (ze zijn verantwoordelijk voor 90 procent van de productie vóór de menopauze), kom je in de menopauze.

Omdat oestrogeen belangrijke effecten heeft op het lichaamsgewicht en samenstelling, stemming, slaap, geslachtsdrift, cognitieve functie, geheugen en doorbloeding, kunnen tijdens de perimenopauze / menopauze veel verschillende symptomen optreden als gevolg van dalende oestrogeenspiegels.

overgangsklachten test

Bijnieren zijn de back-up organen tijdens de overgang bij vrouwen

Eierstokken en bijnieren

Naarmate een vrouw in de menopauze komt, neemt haar hormoonproductie in eierstokken duidelijk af en daarom is het de rol van de bijnieren om een aantal rollen van de falende eierstokken over te nemen. Deze zijn ter grootte van een walnoot en zitten bovenop onze nieren.

Tijdens deze levensfase produceren de bijnieren een hormoon genaamd androstenedione, dat zich via conversie in vetweefsel kan hechten aan het krachtigste oestrogeen.

Androstenedione wordt ook omgezet in testosteron en op zijn beurt kan testosteron een proces ondergaan dat benoemd aromatisering. Deze speelt een rol om oestrogeen in een andere vorm te zetten de bekend is als oestradiol.

overgangsklachten test

De belangrijkste rol van onze bijnieren is hormonen te produceren.

Overgangsklachten test

Bijnieren produceren hormonen die belangrijk zijn in de overgang en menopauze fases:

 • DHEA een steroïde hormoon wordt geproduceerd door de bijnieren en helpt bij de secundaire productie van oestrogeen, progesteron en testosteron – ook sex hormonen genoemd.
 • Onze vecht- of vluchtreactie wordt bepaald door onze bijnieren, door de productie van adrenaline en cortisol.

De bijnieren zijn van groot belang in de menopause van elke vrouw. Begin je bijnieren te koesteren lang voor de overgang.

Ik zie vaak in de praktijk dat vrouwen met bijnieruitputting vaak last hebben van overgangsklachten.

Hier lees je meer over bijnieruitputting en hoe kun je ze ondersteunen.

In de laboratorium van RP Analytics kunnen we een test voor overgangsklachten uitvoeren, via speeksel.

Wat wordt er getest:

 • DHEA
 • Testosteron
 • Oestrogeen 
 • Progesteron
 • Cortisol

 

 

Een voorbeeld uit mijn praktijk. Een overgangsklachten test.

overgangsklachten test

 

 

Een vrouw in haar mid vijftigste kwam naar mijn praktijk met de hoofdpijn en vermoeidheid. Na het speeksel onderzoek bleek dat ze te weinig cortisol productie had en weinig oestrogeen. 

Ze heeft een behandelplan gekregen met voeding en voedingssuplementen om haar bijnieren te ondersteunen.

Na een maand vertelde ze dat ze geen hoofdpijn meer heeft en meer energie dan voorheen. 

Soms zijn er simpele aanpassingen in het eten en voedingssupplementen om een goede effect te kunnen hebben om overgangsklachten te verminderen.

 

 

 

 

Heb je vragen neem contact met me op voor een persoonlijke advies

 

 

Bijnieruitputting behandeling arts

 

Drs Elena Karnaukhova. Voeding & Orthomoleculaire geneeskunde

Kun je tijdens de perimenopauze nog steeds zwanger worden?

Technisch gezien kan dat. Hoewel de menstruatiecyclus onregelmatig is en de vruchtbaarheid op dit moment in het leven van een vrouw laag is, is het niet onmogelijk om zwanger te worden totdat de menopauze begint.

Wat kun je doen om overgangsklachten te verminderen?

I. Bijnieren. Zorg voor gezonde bijnieren (lees hier hoe je bijnieren kunt herstellen). Neem voldoende rust, wandelen, genoeg slapen en juiste voedingssupplementen zoals Vitamine C met bioflavonoiden, vitamine B5 of zoethout.

II. Schommelende suikerspiegel. Een van de belangrijkste oorzaken van overgangsproblemen is een te sterk schommelende suikerspiegel. Een verhoogde glucosespiegel na veel suikers te hebben gegen, zorgt voor een insuline piek die maakt dat alle glucose heel snel uit het bloed verdwijnt. Het gevolg is dan juist een verlaagde glucosespiegel ofwel hypoglycemie genoemd. Na een paar uur zonder het eten ervaar je agressieve gevoelens, chagrijnig zich voelen, moe of slaperig? Dan heb je verlaagde glucosespiegel.

Er ontstaat vaak een groot drang naar zoet eten – waarmee het lichaam aangeeft dat het energie nodig heeft. Maar koolhydraten eten is dan juist niet de oplossing.

De beste eetpatroon in deze fase is een keto eten of het koolhydraatarm eten.

III. Hormonale balans met vetten. Alle hormonen hebben een basis stof nodig – vet. Dus gezonde vetten zijn van groot belang voor de aanmaak van hormonen. Denk aan ongezouten noten/zaden, olien, avocado en vette vis.

IV. Gezonde darmen en beter humeur. Serotonine, onze “gelukshormoon” 80% wordt in onze darmen geproduceerd. Dus gezonde darmen zijn niet onbreekbaar bij het verminderen van overgangsklachten. Heb je gezonde darmen? Doe de quiz.

Overgangsklachten verminderen met voedingssupplementen

overgangsklachten vermoeidheid

Overgangsklachten verminderen met kruiden

 • Zilverkaars, Cimicifuga racemosa in het Latijns. Preparaten van deze zwarte wortel en wortelstok worden gebruikt bij vrouwenklachten zoals menstruatiepijn en overgangsklachten zoals opvliegers, nachtzweten, hartkloppingen, angst en stemmingswisselingen. Zilverkaars bevat geen fyto-oestrogenen als vroegen bedachten.

 • Rode klaver bevat fyto-oestrogenen die je hormoonmetabolisme mee helpen regelen. Je kan er erg lekkere thee van maken die wat smaakt naar zwarte thee of supplementen gebruiken

 • Ashwagandha. een ayurverdische kruid die wordt gebruikt bij PMS klachten, angst, slapeloosheid, hoofdpijn, stemmingswisselingen, concentratieproblemen en vermoeidheid

 • Rhodioloa (rholiola rosea) staat ook bekend als gouden wortel. Het is populair in recente onderzoeken vanwege de krachtige adaptogene effecten. Dit krachtige kruid helpt het lichaam de negatieve effecten van stress te bestrijden.

 • Maca, ook wel bekend als ‘Peruaanse ginseng’, heeft echter geen relatie met ginseng. Gevonden in Peru en al duizenden jaren genoten vanwege zijn gunstige eigenschappen. Deze wortel verhoogt de kracht, energie, uithoudingsvermogen, libido en seksuele functie. Het verbetert de perimenopauze en menopauzeklachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten, angst en depressie.

8 tips om de overgangsklachten te verminderen

 • Eet uitgebalanceerde maaltijden, vermijd koolhydraten en verwerkte of zelfs pikante voedingsmiddelen. Denk aan gezonde vetten zoals avocado, oliën, noten/zaden, visolie voor de hormonale balans.

 • Extreem oefeningen vermijden: terwijl dagelijkse lichaamsbeweging kan helpen om overgangsklachten te verlichten, is voor veel vrouwen die in de overgang zijn, een lichte training van een low-impact routine zoals zwemmen, wandelen of lichte spieroefeningen te doen zijn meer dan genoeg. Zware inspanning kan je kerntemperatuur verhogen en meer opvliegers veroorzaken

 • Cafeïnevrije. Schakel over naar cafeïnevrije, koude dranken zoals gearomatiseerd water, gekoelde kruidenthee of puur water om jouw lichaamstemperatuur laag te houden en bijwerkingen minimaal te houden.

 • Stressvrij. Houd het leven zo stressvrij mogelijk. Denk aan meditaties, yoga doen, music luisteren of een doetje doen.

 • Draag lichte comfortabel kleding met lagen.

 • Geen hete bad. Hoe ontspannend dat ook kunnen zijn, warme douches of baden kunnen bijzonder lastig zijn vlak voor het slapen gaan.

 • Alcoholgebruik: Aangezien dat vrouwen die alcohol drinken (vooral in grotere hoeveelheden) hebben vaker last van opvliegers dan degenen die zich beperken tot één drankje per dag – of geen.

 • Gewichtsbeheersing. Vetcellen hebben invloed op oestrogeengehalte. Probeer gewicht onder controle te houden. Het is lastig tijdens de overgang en menopauze maar niet opgeven. Het is mogelijk! Werk samen met een deskundige.

Heeft elke vrouw overgangsklachten?

Niet elke vrouw heeft overgangsklachten…lucky them :).
Statistisch gezien 80% van vrouwen in overgang hebben last van de overgangsklachten. Ik ken sommige vrouwen die wisten niet dat ze al in de menopauze waren dus helemaal geen overgangsklachten en geen menopauze klachten is mogelijk 🙂

Een holistische benadering om de overgangsklachten te verminderen.

In mijn praktijk werk ik holistisch. Bij een holistische geneeswijze wordt het gehele individu betrokken en niet verschillende onderdelen van het lichaam.

Laboratorium testen, een test voor overgangsklachten, energetische onderzoeken en uitgebreide vragenlijsten zijn onmisbaar in de holistische therapie.

overgangsklachten vermoeidheid

overgangsklachten test

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook:

Depressieve symptomen
Ziektes en Behandeling
Elena Karnaukhova

Depressieve symptomen

Wat zijn depressieve symptomen en natuurlijke remedies? Vind weer hoop! 5 Natuurlijke behandelingen van depressieve klachten 1. Darmen en darmflora herstellen Als holistisch therapeut mijn

Read More »
Holistisch therapeut
Nieuws
Elena Karnaukhova

Holistisch therapeut

Holistisch therapeut en holistische benadering voor de klachten Heb je last van mentale problemen zoals angsten, paniekaanvallen, onzekerheid, depressie, darmklachten enz? Als iemand chronische aandoeningen

Read More »
paniekaanval symptomen
Ziektes en Behandeling
Elena Karnaukhova

Paniekaanval symptomen

Wat zijn paniekaanvallen? Paniekaanvallen – zijn angsten, die heel diep in het lichaam verstopt zijn. Je kunt je emoties onderdrukken en verder met je leven

Read More »